Вивиан Златанова пред Tennis24.bg: Ако вярваш в себе си със сигурност ще успееш



23-05-2014 11:57

Една от най-добрите млади български тенисистки - Вивиан Златанова наскоро спечели своята втора титла в кариерата. Тя триумфира на ITF турнир за жени в Казахстан. От Tennis24.bg се свързахме с нея, за да ни разкаже повече за изминалото състезания и за очакванията й до края на сезона. През 2014-а година тя вече се подготвя в Германия, където има възможност да се учи от много големи имена и да се среща с редица топ тенисисти.

- Можеш ли да ни разкажеш повече за титлата, която спечели в Казахстан? Чувстваш ли се по-уверена вече при жените, след като имаш 2 титли на 17 години?
- Не очаквах, че ще спечеля турнира. Играх мач за мач и така до финала. Естествено исках да спечеля и другия турнир, но не винаги се получава. Да, по–уверена съм и се уча да се контролирам.

- Сякаш се позагуби след това?
- Не бих казала, че съм се изгубила. След титлата в Казахстан на сингъл и двойки се прибрах в България.

- От тази година тренираш в Германия? Би ли ни разказала повече за академията и за треньора ти?
- Да, от месец януари 2014 година се подготвям в Германия. Работя с Патрик Евалд. Тренировките са доста тежки за мен. Ставам рано, бягам, тенис, фитнес и пак тенис. Доста е уморително, но няма как. Академията, в която се подготвям преди турнири е "Шютлер Васке" в Офенбах. В тази школа се подготвят много известни тенисисти като бившият номер 2 Томи Хаас, Ангелик Кербер, Мона Бартел, Андреа Петкович и т.н. Треньорите изискват много от всички.

- Знаем, че през зимата си се срещнала лично с бившия номер 2 в света Томи Хаас - какво си казахте?
– Да, две седмици бях в "Шютлер Васке" в Офенбах. За моя радост там беше и Томи Хаас, който се подготвяше за предстоящия си турнир. Говорихме, каза ми, че играя прекрасен тенис, че имам бърза ръка и съм на точното място.

- Каква е разликата между тренировките в България и там?
- Не искам да правя сравнения между тренировките в България и Германия. Нещата не могат да се сравняват. Аз съм изградена като състезател и умения от Борислав Стефанов – мой дядо. В момента всички тези умения трябва да се усъвършенстват така, че да печеля мачове. Работя много върху физическата си подготовка. В момента съм по-бърза на корта. В Германия имам всички условия да се подготвям. Не ми липсва нищо. В България дори няма подходяща зала за подготовка през зимата. С дядо ми ставахме в 6 часа сутрин, за да тренираме и вечер късно след като всички спортове са приключили. Това е и причина да спечеля почти всички държавни първенства в зала.

- Работиш ли все още със своя дядо?
- Естествено. Ние сме свързани. През юни ще бъда с него на държавното първенство до 18 години. Всички държавни титли съм спечелила с неговата подкрепа.

- Друга наша млада талантлива тенисистка - Джулия Терзийска също тренира в Германия и също наскоро спечели турнир при жените. Поддържате ли връзка с нея и можем ли да очакваме за в бъдеще двойка Терзийска/Златанова на турнирите от Големия Шлем?
- Не поддържаме връзка. Доколкото знам тя е в Германия със семейството си. При мен нещата са по-различни. Следвам стриктна програма за тренировки и участия в турнири. Едва ли програмата й съвпада с моята. Треньорът ми преценява и с кого да играя двойки.

- Върху какво мислиш, че трябва да поработиш, за да си равностойна на най-добрите в света?
- Големият проблем при мен е свързан с контрола на емоциите. Ако съм позитивна всичко е наред. Трябва да подобря точността и силата на сервиса си.
 
- Мнозина тенис специалисти смятат, че повечето българки имат проблеми при изпълнението на начален удар? На какво мислиш се дължи това? Ти работиш ли по-специално върху него?
- Да, наистина е проблем. Но, не е само силата и техниката. Трябва да работя също и върху втория си сервис.

- Кой е най-добрият ти мач в кариерата досега?
- Имам много добри мачове, които ще помня винаги. Най-добрият ми мач е срещу Ивана Йорович от Сърбия, която победих в Пловдив на ITF турнир от III-а категория. Тя продължава да играе юношески турнири и мисля, че на тазгодишното издание на "Ролан Гарос" до 18 г. ще бъде първа поставена в основната схема.

- Можем ли да те очакваме на „българското турне” (ITF турнирите през септември и октомври в България) и ще защитаваш ли титлата си в Албена?
- Със сигурност ще участвам на турнирите в България.

- Вярно ли е, че си сменила ракетата си?
- Да. През януари подписах договор с Prince.

- Къде се виждаш в края на годината? А след 3 години?
- Важно е да се придвижвам напред в женската ранглиста. Дали ще съм 500, 600 или 400 не е от голямо значение. Ако си физически здрав, работиш упорито и вярваш в себе си – със сигурност ще успееш.

Янчо Христов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини