5 извода от победата на Джокович



19-05-2014 14:41 | The Tennis Space

Новак Джокович показа може би най-добрия си тенис от началото на сезона и победи Рафаел Надал на финала на турнира в Рим. Предлагаме ви пет неща, които забелязахме в Рим, в навечерието на втория за сезона турнир от Големия шлем – „Ролан Гарос”.

Голям психологически тласък за Новак
От само себе си се разбира, че всеки път, когато победиш Рафаел Надал на финал на турнир на клей, ще имаш възможността да се подготвиш по най-добрия начин, опитвайки се да повториш изключителното предизвикателство и на „Ролан Гарос”. Джокович изглежда игра без никаква болка в китката, а във втория и третия сет на двубоя бе просто брилянтен. Дали ще успее да го направи отново във формат 3 от 5 сета, на евентуален финал в Париж, след изиграни 6 двубоя, е друга тема на разговор. Но със сигурност този финал ще му помогне.

Мариян Вайда трябва да пътува до Париж
В края на миналата година Мариян Вайда каза на Джокович, че иска да намали бройката на пътувания в натоварения график, за да бъде повече време със семейството си. Джокович реагира светкавично и назначи Борис Бекер за свой треньор. През последните месеци Вайда реши отново да пътува с Ноле, а ефектът върху представянето на сърбина бе зашеметяващ и той спечели титлите в Индиън Уелс, Маями и Рим. Ако Джокович иска да прекрати царуването на Надал в Париж, то той има нужда от спокойствие и да разполага с дългогодишния си ментор Вайда наоколо.

Джокович се приближава към №1
Разликата между Надал и Джокович вече е само 650 точки, което означава, че ако спечели титлата в Париж, Джокович ще се върне на върха на ранглистата. Съществуват още няколко възможни комбинации за смяна на върха на ранглистата, но позициите между тях могат да се променят отново след Уимбълдън, където Джокович има да защитава 1200 точки, а Надал само 10. Но на този етап от сезона пред сърбина се открива отлична възможност да оглави ранглистата отново.

Надал ще отиде в Париж с „най-лошия” сезон на клей от 2004-а насам
Изминаха точно 10 години, откакто Рафаел Надал започва „Ролан Гарос” със спечелен „само” един от подгряващите турнири на клей в Европа. Неговата увереност получи тежък удар още в началото на годината, когато получи травма на финала на Australian Open  и не успя да се пребори за трофея. Въпреки, че Рафа успя да спечели турнира в Мадрид и да играе финал в Рим, то той със сигурност ще има леки съмнения във формата си преди „Ролан Гарос”.

Надал все още заслужава да е фаворит в Париж
След всичко казано, Рафаел Надал остава фаворит на букмейкърите за спечелване за 9-и път на трофея от „Ролан Гарос”, при това напълно заслужено. Едно е да го победиш в 3 сета, съвсем друго в 5 сета, ако се стигна до подобен сценарий. Нивото на Надал в Париж рядко спада, така че който иска да се справи с него ще трябва да играе на ръба на възможностите си в продължение поне на 3 сета. Единствената загуба на Надал в Париж е от 2009-а година, когато получи травма в колената и отстъпи пред Сьодерлинг. Това си остава психологическа пречка пред Джокович, или всеки друг, да се справи с Надал в Париж. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини