Мария Шарапова пред Tennis24.bg: Не мисля за себе си като за „Кралица на клея”



13-05-2014 14:30

Мария Шарапова пристигна в Рим за участие в Откритото първенство на Италия със серия от 2 титли и 11 поредни победи на червени кортове. Във Вечния град започна да вали дъжд и мачовете бяха прекъснати, но журналистите така или иначе бяха на сухо и очакваха с нетърпение пресконференцията на Мария. Тя започна с въпрос на Иван Чешанков, коментатор за Евроспорт България и наш човек тази седмица в Рим.

- Мария, поздравления за титлата в Мадрид. Имаш вече 46 победи в последните си 49 мача на червени кортове. Спечели няколко важни титли на тази настилка в последните 3 сезона. Чувстваш ли се вече като „Кралицата на клея”?
- Не съм мислила за себе си като за „Кралица на клея”, но чувствам, че много прогресирах на тази настилка. Тренирах много за да се усъвършенствам, тъй като винаги съм имала затруднения на клея като по-млада. Разбрах, че нямам друг избор и трябва да се опитам да бъда по-силна, да се подготвям по-добре, да се възстановявам по-добре. Да работя доста върху тези неща, защото те не идват току-така.

- Може ли да се каже, че да печелиш на клей ти доставя по-голямо удоволствие, отколкото да играеш на клей?
- Винаги съм се радвала да играя на червено, но не е било някакво върховно удоволствие, защото бях малко висока и не се чувствах достатъчно комфортно. Научила съм доста на тази настилка – как се конструират точките. За мен винаги това е било един образователен процес. Точките са по-дълги, имаш време да видиш слабостите си по-добре. Отваря очите ти за много неща, но със сигурност изпитвам повече удоволствие от победите, отколкото от играта на клей.

- Напоследък все повече се говори, че най-добрият начин за децата да се научат да играят тенис, е на клей. Ти смяташ ли, че си научила неща, играейки на червени кортове, които са ти помогнали после на друга настилка?
- Да. Аз израснах, тренирайки на твърди кортове, но играех турнири на ITF (Международната тенис федерация) предимно на клей. Преди тези турнири се подготвях на клей, но иначе всичко, което правих беше на твърди кортове. Мисля, че наистина се научават много неща в тениса, ако в детските, юношеските години играеш повече на клей.

- Реакцията ти след последната точка в Мадрид беше много по-емоционална, отколкото сме свикнали да виждаме. Защо това бе толкова важна победа за теб?
- Не приемам голямата сцена за даденост. Знам от къде идвам и колко месеца ми е отнело да намеря начини да се върна на корта, без да мисля за спечелване на турнири. Знам какво означава да бъдеш в един финал, да имаш това изживяване, да бъдеш в подобна позиция, под такова напрежение. Затова продължавам да работя, да играя. Не за да бъда по средата на нищото, а за да бъда на Централния корт и да играя в тези финали. За мен всичко това е значимо и не искам да го подценявам.

- В първото тримесечие на годината не беше стигнала до финал. Каква беше психологическата ти нагласа, влизайки в сезона на червено?
- Бях много разочарована от представянето си в Индиан Уелс. Смятах,че съм направил добра подготовка, а в турнира не се получи това, което исках (б.а. – загуба във втория мач срещу №79 в света по това време Камила Джорджи). Имах известно време до турнира в Маями, за да се раздам напълно в тренировките, да работя здраво с моя екип, да продължа напред. Да, тези няколко дни оказаха влияние. В Маями не започнах силно, но печелих мачовете си, а с напредването на турнира се чувствах по-добре. Енергията ми, отношението ми към  играта се повишиха. След Маями си пиех мохито в Мексико и бях много щастлива от моментното си състояние. Знаех, че предстои дълъг сезон, но бях готова за него, не бях изплашена от предстоящата тежка работа, а бях готова да бъда 100% ангажирана с нея. После имах две седмици тренировки с баща ми, със Свен (б.а. – нейният треньор Свен Грьоневелд), с целия ми екип. След това пристигнах в Европа и серията започна, но има още два турнира от сезона ми на клей.

- Идвайки от контузията, очакваше ли толкова бързо да стигнеш до тези успехи?
- Сега казвате толкова бързо, но ако не бях спечелила, щяхте да питате защо е толкова бавно. Знам как се получава в този бизнес. Има много тънка линия между поздравленията и съжаленията. Всичко взима време и аз бих желала да играя по-добре още от самото начало, но трябва да гледаш реалистично на нещата – къде си бил, без да можеш да играеш мачове и се опитваш постепенно да надградиш за по-късно.

- Физически как се чувстваш в момента?
- Играх много мачове в последните седмици. Имах малко болки тук-там, но ако не се случва, значи не си човек. Като цяло обаче се чувствам добре, рамото ми е силно и ако времето, което беше в Мадрид продължи и тук – ще е великолепно.

- Ако и тук се получи добра серия, няма ли да станат прекалено много мачовете за кратко време преди „Ролан Гарос”? Имаш ли опасения в тази насока?
- Приемаш всичко ден за ден. Ако се представяш наистина добре, това е доста труден период с два поредни големи турнира преди „Ролан Гарос”. Не е тайна. Да изиграеш шест мача за 8 дни е физическо предизвикателство, но и психическо, но трябва да приемеш, това което е пред теб. Утре сигурно, ще съм в програмата и трябва да изляза и да играя.

- В мъжкия тенис напоследък има много мачове, в които един от двамата тенисисти не се раздава напълно, след като е загубил първия сет. Ти винаги даваш 100% от себе си на корта. Как приемаш подобно поведение?
- Много ми е трудно дори да мисля в тази насока. Винаги го казвам, но наистина сме много щастливи да бъдем в тази позиция. Това е чест – да видиш името си в схемата, да излезеш и играеш на голямата сцена. Освен ако имаш контузия, но тогава не трябва изобщо да играеш. Не знам, аз не бих играла, ако съм контузена.

- Тази година стават 10 от триумфа ти на „Уимбълдън”. Все още си млада, но чувстваш ли се ветеран в професионалната верига?
- От известно време съм в тура. Даже това е омаловажаване. Много меко казано известно време. Все още се чувствам доста млада. Имам енергията и страстта да продължавам да играя. Обичам да го правя, да се състезавам. Точно толкова колкото и на 17 години. Просто успехите ми дойдоха на много ранна възраст.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини