Пиронкова с драматична победа над Дементиева!



19-05-2010 16:20 | Николай Драгиев

Цветана Пиронкова записа победи петата в света Елена Дементиева на силния турнир във Варшава. Българката взе мача след невероятно продължителна битка от близо 3 часа. В отделните части Пиронкова се наложи със 7:5, 4:6, 6:4.

 

Така Цвети най-вероятно ще се върне в топ 80 на ранглистата. Това е поредния "скалп" на тенисистка от топ 10, който взима Цвети. В кариерата си тя има успехи над състезателки от ранга на Винъс Уилямс, Ана Иванович и Вера Звонарьова.

 

Следващата съперничка на първата ни ракета е силната румънка Александра Дюлгеру, която е специалистка на клей. Така Цвети има уникалната възможност да играе на полуфинал на силната надпревара във Варшава, която е с награден фонд от 600 хиляди долара.

 

 

Първият сет бе много странен. През цялото време Пиронкова водеше, но двете си разменяха серии от по 2 гейма до 4:4. Тогава двете спечелиха по един свой гейм, преди българката драматично да вземе 2 нови части за 7:5.

 

Като цяло условията за игра бяха много тежки, а кортът влажен и съответно много хлъзгав. Най-вероятно това бе причината за слабата игра на Дементиева, за която това бе първи мач в полската столица. За разлика от нея Пиронкова вече спечели 4 мача. Интересното е, че Цвети вкара едва 50% първи сервис, но въпреки това някакси измъкна сета.

 

Българката бе равностойна и след това, но сякаш винаги мъничко не й достигаше. Интересното е, че за разлика от първия сет, във втория имаше само 1 пробив. И той бе в подаването на българката. Цвети се бореше до последно, а при 5:4 и сервис на рускинята също имаше възможност да се върне, но направи непростими пропуски.

 

Ядосаната Пиронкова загуби подаването си на старта на третия сет. Получила удобна преднина, Дементиева заигра още по-добре и нямаше изгледи да изпусне нещата от свой контрол. Да, ама не. При 3:3 двете си размениха по още един пробив и в крайна сметка всяка грешка до края можеше да е фатална. Цвети вложи всичко от уменията си, включително и така омразните за нея волета, и взе подаването си за 5:4.

 

Драмата настъпи при начален удар на Дементиева. Рускинята въобще не се чувстваше комфортно на корта и грешеше от всякакви позиции. След такава грешка при леко воле, световната номер 5 даде мачбол на Цвети. Българката не се възползва от първия си шанс, но при втория бе безгрешна и завърши с много стабилния си бекхенд - 6:4!

 

За страхотното си постижение, Цветана грабва общо 140 точки за ранглистата и 15 хиляди долара! Българката не е играла досега с Александра Дюлгеру, която е шампионка от настоящия турнир през миналия сезон. Румънката е 32-а в света към момента.

 

До къде ще стигне Цвети - гласувай!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини