Дамир Джумхур между корта, кариера в киното и политиката



13-04-2014 14:48 | Станко Димов

Босненският тенисист Дамир Джумхур се превърна в герой в родината си през тази година. През януари той стана първият представител на балканската държава, който влезе в основна схема на турнир от Големия шлем. Нещо повече – Дамир стигна до третия кръг на Откритото първенство на Австралия, където беше спрян от Томаш Бердих. И чехът, и Новак Джокович се изказаха ласкаво за качествата на 21-годишния състезател от Сараево.

Десетки хиляди негови сънародници ставаха посред нощ, за да гледат двубоите му от Мелбърн, което на нас, като българи, ни е добре познато, покрай бденията за мачовете на Григор Димитров, който достигна историческия четвъртфинал в Австралия.

Дни по-късно Джумхур донесе победата на отбора на Босна и Херцеговина за Купа „Дейвис“ срещу Гърция, като обърна мача срещу Якупович от 0-2 сета, за да триумфира с 4: 6, 3:6, 6:2, 6:3, 6:4 за 3-1 победи. Миналата седмица Дамир записа първия успех срещу Финландия в Хелзинки, където неговият тим надделя с 3-2 и стигна до плейоф за влизане в първа група на Евро-африканската зона.

Предпоставките на родения по време на войната Джумхур да не стане професионален тенисист са били много. Той започва да тренира футбол и се увлича по ските. Освен това момчето се снима в два игрални филма и майка му вижда неговото бъдеще като актьор.Но баща му Нерфид, който е тенис треньор, се налага и спортът с ракетата  става приоритет.

Дамир направи име още като юноша и през 2010-а става европейски шампион до 18 години в Клостерс. При мъжете той се наложи сравнително бързо и спечели много фючърси. Предпоследната му турнирна победа беше в Пловдив миналата година. На 19 май, ден преди 21-ия си рожден ден, поставеният под №1 в схемата победи на финала на на ТК „Локомотив” сърбина Милян Зекич с 6:3, 6:3. По пътя към титлата Джумхур отстрани двама българи – Валентин Димов във втория кръг (6:4, 3:6, 6:0) и Димитър Кузманов на полуфинал (6:3, 6:4). Дамир и Зекич спечелиха турнира и на двойки, като спасиха мачбол, за да победят българския дует Динко Халачев и Петър Трендафилов със 7:5, 6:7 и 12-10.


Първата ракета е любимец на сънародниците си и защото не прие да играе за друга държава.

„Когато бях млад, можех да се състезавам за Хърватия, но избрах да играя за Босна и Херцеговина. Марин Чилич, Иван Любичич и Иван Додиг също са босненци. Ние сме малка страна, но с много талантливи хора.  Способен съм на всичко за родината. Миналата година в мача за Купа „Дейвис“ срещу Молдова играх два сингъла и двойки. Прекарах на корта 12 часа и след това бях напълно изтощен и откаран в болница. За съжаление загубихме мача“, разказва Дамир.

В момента той дели славата само с националния отбор по футбол, който се класира за световните финали в Бразилия. Джумхур се надява много деца да започнат да тренират тенис покрай неговите успехи. Но и признава, че единственият твърд корт в Сараево е построен през тази година.

За разлика от повечето спортисти, босненецът твърдо е решил да завърши висше образование в друга област. Той е студент по политически науки в университета в Сараево и не крие амбициите си да стане общественик след края на тенис кариерата си.

ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ ТЕНИС ИСТОРИИ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини