Детските тв конкурси - тормоз или школа за живота



25-03-2014 17:18 | Пепа Йорданова

Най-важно е, че съм опитал, че съм направил всичко, което е по силите ми, обясни 14-годишният Христо Ваташки в шоуто "Големите надежди" по "Нова телевизия". После тийнейджърът отпадна, но си обеща да продължи да пее, въпреки че често пречи на родителите си да гледат поредния сериал. 9-годишната Крисия, победителката в конкурса на Слави Трифонов за партньорка на Г-н Андреев, се изправи пред 40-хилядната публика на стадион "Васил Левски" преди мача на "Лудогорец" срещу "Валенсия" и изпя химна. Без грам притеснение, със самочувствие и с увереност на истински професионалист.

Това са два примера от последните дни за талантливи деца, превръщащи се в звезди. Всички говорят за тях, а те работят здраво от сутрин до вечер.
Не ги ли експлоатират продуценти и родители в името на рейтинга и славата? Общественото мнение е разделено. Едни се умиляват пред таланта на децата и им се радват. Други сипят огън и жупел в социалните мрежи, сезират Съвета за електронни медии и Държавната агенция за закрила на детето. Мнението на психолозите също е противоречиво. Те са съгласни, че всеки талант трябва да получи подкрепа и да бъде развиван. В същото време предупреждават, че прекалената родителска амбиция е опасна и може да доведе до необратими последици.

Всъщност това са два съвсем различни проблема. Едният е дали детските тв конкурси, превърнати във вечерно шоу, не нарушават законите. Там отговорът на институциите е, че формално нарушение няма. Вторият въпрос е за личната отговорност на родителите. Каквото и да казва законът, дали е разумно да подложиш детето си на напрежението да се готви няколко дни, да се бори за победа пред стотици хиляди зрители и по-вероятно да загуби, отколкото да спечели (в крайна сметка победителят е един, а състезателите са много). Не е ли това разрушително за детската психика?

Явно и продуцентите си дават сметка, че стъпват по плаващи пясъци. Когато Слави Трифонов... целият коментар прочетете ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини