Васил Младенов: Научих много от Новак Джокович



18-02-2014 15:32

Васил Младенов е роден през 1989 г. в София и започва да играе тенис, когато е на 5 години. През 2007 г. става европейски вицешампион с отбора на България до 18 г., заедно с Валентин Димов и Александър Лазов. Печелил е пет титли на двойки в турнири на ITF. След почти 4-годишна пауза Младенов отново участва на турнир у нас. В първия кръг на квалификациите на Държавното лично първенство в зала в столичната "София" той победи в първия кръг с 6:0, 6:0 Петър Иванов. Ето какво разказа Васко след този двубой.


- Васко, откога не беше играл в България?
- От април 2009 година, когато участвах на "Чалънджъра" в София на двойки заедно с Ивайло Трайков.
 
- Какво се е променило оттогава?
- Виждам много нови, млади тенисисти. Когато днес влязох в зала "София" установих, че не познавам почти никого. Видях и стари приятели обаче.
 
- Как реши да участваш на Държавното лично първенство в зала?
- Върнах се от Съединените щати, където следвах, в началото на февруари. Научих за шампионата и веднага реших да играя в него, ако е възможно. Получих "уайлд кард" от БФТ, което беше чудесно, и ето ме в действие. Надявам се играта ми тук да ми помогне в подготовката за фючърсите в Украйна, в които ще участвам след това. Имам амбициите да се завърна сериозно в професионалния тенис.
 
- В България отново ще има много фючърси тази година, планираш ли да участваш в тях?
- Първо ще играя на трите турнира в Украйна, а после - ще видим. Разбрах за състезанията тук и съм много щастлив, че има толкова наситена програма. Надявам се до началото на фючърсите в България вече да имам точки за световната ранглиста и да мога да се включа по право. Иначе предполагам, че ще мога да разчитам на "уайлд кард". Но сега главната ми мисъл е да играя добре, да показвам това, което мога и да съм здрав.
 
- Разкажи повече за периода в САЩ...
- Заминах през 2009-а и две години бях в университета в Остин, щата Тексас, където е и Дими Кутровски. Играх в колежанското първенство. Не ми хареса много, но беше ново преживяване и опит, за който съм благодарен. Това ми беше от полза, когато след това се преместих в Ню Йорк, в университет "Сейнт Джоунс". Показах добри резултати в колежанския тенис, но вече приключих с това. След завършването на семестъра през декември реших да се върна.
 
- Твоето име нашумя през август миналата година с факта, че партнираше на Новак Джокович. Как се стигна до поканата?
- Стана почти случайно. Агент от фирмата за спортно облекло, която спонсорира хърватина Иван Додиг, ми се обади да бъда спаринг на Додиг преди Откритото първенство на Съединените щати. Поиграхме няколко пъти с него. Явно на агента му е харесала моята игра и един ден ми звънна в 8 сутринта с предложение да партнирам на Джокович. Беше голяма изненада за мен, но веднага приех. Играхме с Ноле, което е безценен опит за мен. Много неща научих от него.
 
- Как се развива музикалната ти кариера?
- Тя е на заден план, в сравнение с тениса, но върви добре. Третият ми албум е готов и се надявам през лятото да успея да го запиша. Не съм изневерил на рапа. Музиката не ми пречи на играта, даже ми служи като отдушник. В новия ми албум пея на руски. Имам идеи да направя и парчета на български, но за момента няма да разкривам подробности.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини