Шампионът е детрониран! Вавринка спечели битката с Джокович



21-01-2014 14:29

Станислас Вавринка поднесе голямата изненада на Откритото първенство на Австралия като надигра шампиона Новак Джокович в изумителна петсетова битка - 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7. Така в полуфиналите швейцарецът ще се изправи срещу Томаш Бердих.

"Опитвах се през целия мач да бъда агресивен и да не се предавам. Беше наистина труден двубой, бях много нервен, а и получих някои крампи.  До последно се стремях да държа инициативата. Иначе, когато Новак е на върха на възможностите си, е по-добър от мен," коментира в интервюто на корта Стан.

"Миналата година допуснах тежка загуба в подобен двубой. Невероятно, невероятно, невероятно щастлив съм. Много се радвам, че победих Ноле. Физически съм уморен, но се надявам да се възстановя. Надявам се да се възстановя за следващия си мач. Побеждавал съм Томаш и преди," допълни той.

С победата си Вавринка успя да вземе реванш от Джокович за поражението си от него през миналата година. Тогава отново в пет сета Ноле се наложи с 10:8 в решителната част. По-късно през годината сърбинът надигра Вавринка и на US Open в подобна битка с 6:4 в последната част.

Освен всичко за Джокович това е първа загуба от US Open насам. Той имаше 28 поредни победи общо и 13 над съперници от топ 10.

Началото на двубоя не подсказваше какъв ще е нейният завършек. Джокович стартира по-добре и спечели първата част с 6:2 за само 32 минути игра.

Швейцарецът отговори подобаващо и обърна до 2:1 сета в своя полза след убедително представяне и 6:4, 6:2. Ранен пробив в четвъртата част в полза на Джокович обаче, доведе ситуацията до пети сет.

Петата част стартира с пробив първо за Джокович за 2:1, но Вавринка веднага го върна - 2:2 като и двата гейма бяха доста оспорвани. Джокович имаше възможност да пробие и при 3:3, но я пропусна. Това се оказа фатално за него в крайна сметка. При 8:7 Вавринка се възползва от няколко поредни леки грешки на действащия шампион и победоносно вдигна ръце.

В спор за място на финал Вавринка ще спори с Томаш Бердих. Швейцарецът до момента води с 8:5 в битките помежду им и е в серия от 3 поредни успеха.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини