От любов към играта



12-11-2013 10:58 | Станко Димов

Тенисът е сред спортовете, които бележат сериозен прогрес в България през последните години. Заслугите за това са много - като се започне от успехите на Цветана Пиронкова и Григор Димитров, през работата на родната федерация, та чак до телевизиите, които излъчват на живо състезания от цял свят. За разлика от почти всички други спортове, тенисът се откроява с една особеност – той може да бъде практикуван активно дълго след края на професионалната кариера. Точно затова спомага и КАИ Национална тенис лига, която от години насам организира турнир за аматьори, любители и ветерани.

„Подобни първенства, които в чужбина се наричат Seniors tennis, са дългогодишна практика по света. От ITF (международна тенис федерация) дори организират световно първенство за ветерани. Радвам се, че от няколко години и в България можем да се похвалим с вече изградена и работеща система за провеждане на любителски турнири”, коментира Иван Запрянов, директор на националната тенис лига.

Какво представлява лигата? Участниците са разделени в няколко възрастови групи. При мъжете са 18-35 години, 35+, 45+, 55+. При жените групите са по-малко: 18-35 години и 35+. За да бъде битката на корта още по-интригуваща, организаторите са съставили годишна ранглиста с точки, също както е при професионалистите от ATP и WTA.

2013-а е сред най-успешните години за любители и ветерани, както самият Запрянов отбелязва. В проведените общо 12 турнири са взели участие 1232 души, което прави по повече от 100 състезателя на турнир! Турнирите се провеждат през уикенда, тъй като през седмицата участниците са на работа. Не липсват и куриози. На турнира в Бургас например участва 72-годишният Златан Стоилов, именит скулптор от красивия морски град, който само с присъствие си показа, че любовта към играта не намалява с годините.

„Златан не е единственият такъв случай. Много е интересно да се наблюдава каква страст, мотивация и желание показват към тениса мъже над 70 години. Да, те нямат физическата възможност да правят това, което са правили на младини, но желанието им е изключително. Не случайно девизът на лигата ни е „От любов към играта”, отбелязва Запрянов.

До тази година НТЛ се провеждаше само в летните месеци, когато се открие тенис на открито. Поради големият интерес обаче, идната зима ще бъде първата, в която турнирът ще продължи и на закрито.

„Мнението на състезателите, обратната връзка с тях е от изключително значение за нас. Затова направихме едно проучване. Попитахме ги дали искат да има зимна сесия и дали ще участват в нея. Повече от 90% отговориха положително”, разкрива Запрянов. 

Речено-сторено. След споразумение  с БФТ, в периода януари-април 2014 тенис лигата ще продължи да се провежда. „На този етап двубоите от зимата ще бъдат само в София, защото в този град има най-добри условия за игра през зимата”, призна Запрянов.

„Лигата промени нагласата на ветерани и любители към играта. В моята практика имам случаи на хора от различни градове, които до такава степен се отдават на играта, че променят начина си на живот. Има мъже, които отказаха цигарите, за да се представят по-силно в турнирите. При това говоря за мъже на 50-годишна възраст! Има и такива, които започнаха да тренират по 3-4 пъти седмично, за да се подобрят представянето си в лигата”, разказа Запрянов.

„Една от целите ни е да дадем възможност на най-добрите по възрастови групи от НТЛ да станат представителите на България за световните отборни първенства. Постепенно вървим по този път. В по-глобален аспект искаме да направим единно тенис общество. Идеята е когато имате партньор в тениса от Хасково, или от София и имате нужда от помощ и съдействие на съответното място, дори да става въпрос за личен повод, да има към кого да се обърнете. И това се случва. Защото търсейки партньори и съмишленици, ние открихме много приятели”, с гордост отбелязва Иван Запрянов, „виновник №1” за разцвета на лигата.

Запрянов също така разкри, че очаква от следващата година ветераните да станат част от клубове. „От много години имам тези идея и мисля, че от догодина вече ще се осъществи. Целта е ветераните, които участват в нашите турнир, също така да членуват в клубове. Така с представянето си през сезона те не само ще носят точки за себе си в ранглистата, но ще носят точки и за клуба, който представляват”.  

Календарът за следващия сезон вече е достъпен. Подробности и срокове за записване за турнирите може да откриете на сайта на КАИ национална тенис лига (www.ntl.bg).

Станко Димов, специално за в-к „Животът днес”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини