Михаела Йорданова по стъпките на Григор Димитров



05-11-2013 00:00

8-годишната Михаела Йорданова от Добрич на пръв поглед е момиче като всички останали. В същото време обаче е и много различна. И тя, като съученичките си, иска да е голяма и да носи обувки на висок ток. Затова често, когато е на гости на баба си, не пропуска да обуе нейните обувки и да "тренира" ходене на токчета. Всъщност истинските тренировки на Мишето, както я наричат най-близките й, са не пред огледалото, а на тенис кортовете на комплекс "Изида" в Добрич.

Малката сладурана Михаела е вицешампионка в "Мастърс"-а на България при момичетата до 8 г. За две години и половина малката тенисистка има вече зад гърба си 21 медала, от които и 3 спечелени турнира за последната година. В домашната й колекция освен медалите и грамотите към тях са и вече 5 купи от нейни победи в различни турнири.

Михаела вижда игра на тенис за първи път през май 2010 г. по време на Работническите игри, провеждащи се в Албена, където баща й - Руслан Йорданов, е съдия по тенис. Спонтанно като всяко дете споделя, че иска да опита на корта. "Играта е много хубава, а спортът развива децата. Затова реших да я запиша, докато има желание", казва днес гордият татко на малката шампионка.

Така излиза на корта едва на 5 г., защото Михаела е родена на 14 февруари 2005 г. Първата й треньорка е многократната шампионка Анита Палийска от Пловдив, която тогава работи в клуб "Изида". Мишето бързо напредва в играта, а родителите й и всички, които я познават, казват, че явно хъсът й за игра идва с все повече игра. Днес талантливата тенисистка тренира под ръководството на Михаил Атанасов, който я превръща в истински боец на корта и й вдъхва самочувствие и вяра в това, което прави. Успехите от усилията не закъсняват.

Само за тази година Михаела печели първия турнир от календара на федерацията, в който на полуфинала нанася загуба на една от най-големите си съпернички на корта и приятелка извън него - Анастасия Николова от ТК "Тича", а в спора за златното отличие побеждава Димитър Пенчев от Дряново. Във всички турнири, в които участва, неизменно е сред призьорките. Освен в страната Михаела често ходи на турнири в Румъния, където конкуренцията е по-голяма.

За да стигне до заключителна фаза, Михаела побеждава по 7-8 деца, като винаги е единственото момиче, достигнало до тази фаза, а загубите й на полуфиналите са от 9-годишни момчета. Като най-голям успех тя и треньорът й определят това, че Михаела стана вицешампион в "Мастърс"-а на България при момичетата до 8 г., като по пътя до големия финал последователно побеждава шампионките на регионите Хасково, София, Бургас и Плевен.

Малката тенисистка има и редица победи в отборно първенство. Всичките й тези успехи за близо 3 г. тренировки и състезания привличат вниманието на 4 от световните тенис компании, които предлагат договори - Михаела да играе с техните ракети и облекла.

Младата надежда на тениса вече има сключен 2-годишен контракт със световните лидери от Wilson. С тази марка екипировка играят едни от най-големите тенисисти в света, както и българската гордост в мъжкия тенис Григор Димитров, на когото Михаела се възхищава. Тя е изключително горда, че е успяла да му направи точка на демонстрационен турнир във Варна.

При дамите в тениса неин кумир е Серина Уилямс. Майка й и баща й казват, че често стаята й вкъщи прилича на корт или фитнес зала, а в махалата й казвали Малката Пиронкова.

Това обаче не пречи на Михаела след тежък турнир да разтоварва с игра на кукли със съседските деца. Третокласничката е лидер не само на корта, а и в клас, казва класният й ръководител г-жа Костадинова, като добавя, че Михаела приема пораженията с достойнство, а не със сълзи както повечето деца на нейната възраст. Тя е сред отличниците, като най-много харесва математиката. Мечтата й е един ден да играе на "Уимбълдън" и да стане треньор по тенис.

Виржиния Георгиева, "Стандарт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини