Чичо Тони Надал: Рафа е играчът с най-много победи, когато играе слабо



04-09-2013 15:49

Наставникът на Рафаел Надал и негов чичо - Тони Надал споделя, че винаги се е стремял да помага на неговия възпитаник да преодолява трудностите и най-вече да го учи сам да се справя с тях на корта.

"Трябва да приемаш случващото се в живота ти. Лесно е да се справяш, когато всичко е наред, но е нужно да си добре подготвен и за тежките моменти. Винаги съм казвал, че Рафаел вероятно е играчът с най-много победи, когато играе слабо. В това отношение той заслужава похвала. От друга страна Рафа често не успява да играе на върха на възможностите си," разкрива треньорът.

Тони Надал допълва още, че винаги е напомнял на Рафа да не забравя и за другите важни неща от живота и да бъде добър като личност. "В крайна сметка това е просто спорт. Отвъд него има много други важни неща и е особено необходимо да е здраво стъпил на земята и нормален. Той направи своя фондация от много млад. Също така добре знае как да се справя както с добрите моменти, така и с трудностите."

Тони Надал определя 2008-а година като една от най-успешните за възпитаника му. Тогава Матадора победи във финала на "Ролан Гарос" Роджър Федерер с 6:1, 6:3, 6:0. "В този момент Рафаел бе най-добрият играч в света. Играеше на наистина много високо ниво. В Париж печелеше убедително мачовете си, особено в полуфиналите направи много чудесен мач срещу Джокович.

"Спомням си, че тогава му казах преди мача с Федерер - "В момента можеш да се надиграваш както искаш с Федерер, но нека заложим на обичайната тактика да атакуваш бекхенда му." В този мач самият Федерер подходи много неправилно към двубоя и спечели само четири гейма. Тези случаи обаче са наистина рядкост."

Специалистът също така хвали Новак Джокович, който го е впечатлил още в началото, когато се е появил. "Още след първия път, когато видях Джокович в игра ми беше ясно, че това е феномен и развитието му не ме изненада. Той се превърна в наистина изключителен играч."

Тони Надал споделя също така и какво обича да прави в свободното си време. "Много обичам да играя шах. Често играя в Интернет. Също така прекарвам доста време с моите деца. Когато пък пътувам ми е приятно да разглеждам различните градове за разнообразие."

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини