Преследвачи и преследвани на US Open



21-08-2013 13:34 | AFP

Някога преследвач, а днес преследван, Анди Мъри се готви за масирана атака по време на тазгодишния US Open от страна най-вече на изгарящите от желание да го свалят от трона Новак Джокович и Рафаел Надал. Анди прекъсна британската суша, продължила цели 76 години, триумфирайки в Ню Йорк през миналата година, а преди няколко месеца подплати този успех и с титлата на Уимбълдън. 

 

Шотландецът успя да надвие Джокович преди 12 месеца на „Артън Аш Стейдиъм“, а преди шест седмици повтори „упражнението“ и в „Ол Инглъд Клъб“. Освен Ноле, все по-тежък фаворит за трофея става и Рафаел Надал, който ще се опита да повтори успеха си от 2010 година и да спечели 13-тата си титла от Големия шлем. 

 

27-годишният испанец пропусна турнира през миналата година заради прословутите си проблеми в коляното, които го извадиха от кортовете за 7 месеца. От втория кръг на Уимбълдън 2012 до скромното турнирче във Виня дел Мар в Чили през февруари Рафа не беше част от голямата игра. Но откакто се завърна, Матадора е над всички с девет спечелени титли, включително пет „Мастърс“ турнира и статистика от 53 победи и едва 3 поражения. На практика единствено му подхлъзване беше на хлъзгавата трева на Уимбълдън, която се оказа прекалено бързо поникнала за Рафа след триумфа му на любимия червен корт в Париж.

 

Титлата на Рафа в Синсинати през уикенда и тази в Монреал седмица по-рано го превърна в първия човек след Анди Родик през 2003 година, която взима тези два „Мастърс 1000“ турнира последователно. За по-слабо запознатите с кариерата на големия американец е редно да припомним, че именно в същата тази 2003 година след титлите в Монреал и Синсинати, той спечели и единствената си титла от Шлема на US Open три седмици по-късно.

 

„Хубаво е да пристигна в Ню Йорк с две титли от две много трудни надпревари. Хубаво е да пристигна тук, знаейки че ако съм способен да продължа да играя по същия начин, може би, ще имам шанса да постигна добър резултат“, коментира Надал, който никога не губи почва под краката си. Испанецът успя да измести Анди Мъри от №2 в ранглистата, след като се бе сринал до №5 преди появата си на корта в Чили в началото на годината. 

 

„Афтърпартито“ на Мъри след Уимбълдън беше провалено от Ърнест Гулбис в трети кръг в Монреал и от Томаш Бердих на четвъртфинал в Синсинати. Но 26-годишният Мъри помни добре, че преди 12 месеца също дойде в Ню Йорк след две ранни поражения в двата предшестващи „Мастърс“ турнира. „Нещата, които трябва да правя добре – сервис, ретур, движение – бяха добре“, каза Мъри след поражението си от винаги опасния Томаш Бердих. 

 

 

Новак Джокович гледа към Ню Йорк основно с фокус върху Надал, отчитайки и тревожното отстъпление на Роджър Федерер. Сърбинът победи Мъри на Australian Open, беше много близо да детронира Рафа в Париж, преди да дойде и звездният за Великобритания миг на Уимбълдън. Ноле неизменно достига до финала през последните 3 издания на US Open и отчаяно ще се бори да остави зад гърба си поражението през миналата година, както и представянето си на четвъртфинала в Синсинати срещу Джон Иснър, описано от самия него като „ужасно“.

 

Сърбинът все пак държи да се противопостави на мнението, че той и Анди Мъри, които спечелиха 7 от последните 11 турнира от Големия шлем, държат ключа за всеки триумф на турнир от този най-висок ранг. „Надявам се това съперничество да се развие през годините, но все още е далеч от най-големия двубой в нашия спорт. От активните играчи, това несъмнено е сблъсъка Федерер – Надал“, обяви преди време Ноле.

 

 

Що се отнася до Федерер, той ще участва на своя 14-ти US Open, този път като №7 в света – най-ниското му класиране от 11 години насам. 17-кратният шампион от Големия шлем има вече цели 11 загуби през 2012 година, включително поражение във втори кръг на Уимбълдън, което сложи край на серията му от 36 поредни участия на четвъртфинал в турнири от Шлема.

 

В отчаяното си желание да спре прекъсне линията на този спад, 32-годишният швейцарец взе решение да изиграе два по-малки турнира на клей след Уимбълдън, при това с по-голяма ракета, но и този експеримент се оказа не особено успешен.

 

Последната поява на финал в Ню Йорк за 5-кратния носител на трофея бе през 2009 година, когато бе победен от Хуан Мартин дел Потро. Въпреки загубата на позиции, Федерер, поне пред камерите, все още е уверен, че може да бъде фактор в четирите най-големи турнира. Тази увереност се потвърждава и от много оспорвания мач с Надал в Синсинати, където Роджър успя да вземе първия сет на Рафа, а също така и от облекчаването на дългата лятна травма в гърба. „Зная, че тялото ми е на наред, психическото ми състояние също е отлично, така че с тези две хубави неща на ум гледам напред“, гарантира швейцарецът.

 

Какво ще ни предложи тазгодишният US Open и дали ще се намери играч извън споменатите четири големи имена, които да се намесят качествено в битката за трофея, ще разберем след малко повече от две седмици, началото ще бъде дадено на 26 август. Още утре пък Джокович, Надал, Мъри, Федерер и останалите тенисисти ще разберат своя път до мечтания триумф в Ню Йорк с тегленето на жребия за основната схема.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини