Завръщането на Краля



Завръщането на Краля
Свързани играчи
Тагове
19-04-2010 18:39 | Станко Димов

Надал е по-силен от всякога, гледа смело към мястото на Федерер Рафаел Надал се завърна победоносно в света на тениса. Испанецът прекъсна периода от 11 месеца без титла, за да грабне за рекорден шести път отличието от турнира в Монте Карло.

 

Това, че Рафа няма конкуренция на клей отдавна не е новина. Новината в случая е начинът, по който Надал се завърна във "втория си дом" в Монте Карло. Близо година без титла е твърде много време за играч от ранга на Надал. Колкото и да се слави с непримиримата си пхисика, няма човешко същество в света, което да издържи на подобно напрежение.

 

Неоспорим факт е, че от началото на годината Рафа е сред най-постоянните тенисисти. Той показа завидна форма на турнирите на твърда настилка, но стигна до ... 2 полуфинала. В единия случай (срещу Любичич в Индиън Уелс) Надал "нямаше ден", в другия (срещу Родик в Маями) испанецът почувства болки в колената и "не бе на 100% готов". Да, дори и да е така, фактите не се променят. Все нещо пречеше на Рафа да се добере до целта си и това постави много въпроси. Отговорите трябваше да дойдат в най-подходящия момент - със започването на сезона на клей.

 

"Червеният килим", на който Надал влезе с гръм и трясък в световния тенис. Турнирът в Монте Карло трябваше да покаже какво точно е състоянието на испанеца. Защото едва ли има по-добър начин да напомниш за себе си от мястото, където си направил първите си стъпки в големия спорт.

 

Турнирът започна и приключи, а Рафа отказа да се разделя с титлата си. Нещо повече, гарнира е я с куп рекорди и брутална игра, която на моменти правеше опонентите му на корта да изглеждат смешни. Горкият Фернандо Вердаско. Той просто попадна в неподходящото време, на неподходящото място срещу най-неподходящия противник - озверялия Надал. Един гейм на сметката, бурна радост след всяка спечелена точка и неизбежно признание след погрома - така изглеждаше Вердаско след финала в неделя.

 

"Ако той играе така - никой не може да го победи. Аз съм просто един от всички, които станаха жертви на Надал тук", промълви след двубоя Вердаско. Всъщност, в едно изречение той отговори на всички въпроси през последните месеци. Да, Великият Рафаел Надал отново е в кралството си и няма никакво намерение да излиза от него.

 

Да, той все още е непобедим на клей, а на всичкото отгоре сега изглежда по-силен от когато и да било. И накрая - да, целта пред Надал е да си върне титлата от "Ролан Гарос" и може би в момента просто загрява за битките в Париж.

 

Ако това е така - да му мислят всички други и най-вече Федерер, който трябва да брани всячески единствения си триумф във френската столица. Роджър не участва в Монте Карло и не се изправи срещу Надал, но със сигурност е останал притеснен от това, което е видял.

 

СТАНКО ДИМОВ




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини