Русе – люлка на тенис таланти



24-07-2013 10:30

Славата на гр. Русе не е от днес. Тя е дълго наследство, водещо началото си някъде от Възраждането, когато градът е притегателен център за интелектуалци, както от страната, така и от цяла Европа. „Малката Виена“, както е наричан често градът, дава началото на редица дейности в страната – тук е открита първата пивоварна, първата съвременна печатница, първата частна банка и още и още…

По отношение на тениса, градът също не спи. Първите данни за тенис корт в града датират от 1913 г. Той е собственост на директора на Захарната фабрика – Рене Арнтцен. Изявени имена от 20-те години на 20 век - Благовест Ватев, Марко Яланджиев, Стефан Бъчваров, Петър Табаков и др. Те тренират на корта в двора на Кожената фабрика. Първият открит обществен корт е открит на 14 август 1929 г., като идеята е на двама студенти – Тодор Хрулев и Евгений Димов. Любопитно е, че мрежата за корта е изплетена с помощта на затворници от русенския затвор.

През 1960 г. Русе остава без тенис кортове, след като съществуващата база е разрушена за да се построи новата товарна гара. Началото на съвременния тенис в града е дадено през 1962 г. когато идва и първият щатен треньор – Ангел Пенчев. Първите изявени тенисисти тогава са Любомир Петров и Дияна Москова. През 70-те години изпъкват още имената на Христо Трифонов (юношески шампион през 1976 г.), А. Чавдаров, М. Константинов.

През 1999 г. ръководството на тениса в града се поема от многократния шампион за мъже Радослав Радев. Той работи в тандем със Стефан Митев. През 2003 г. Радев напуска Тенис клуб „Русе” и започва работа като треньор в САЩ.

Преди това той е републикански шампион на България до 10, 12, 14, 16 и 18 години. Участник в европейското отборно и европейското лично първенство до 14, 16 и 18 години. Държавен шампион за мъже през 1992, 1993 и 1999 г.
Двукратен шампион на мастърс турнири на 8-те най-добри в България.

Многократен национален шампион на двойки и смесени двойки. Национален състезател и участник в отбора за купа „Дейвис” през 1994, 1995 и 1996 г., с капитан Стефан Цветков. През 2010 г. е спаринг партньор на Иван Лендъл при подготовката му за демонстративните мачове срещу Джон МакЕнроу.

Каква е ситуацията днес? В града сега има два тенис клуба – ТК „Приста 2011“, с благодетел Цветомир Бенев и ТК „Русе“. За да научим повече за тениса в града, разговаряме с един от треньорите в ТК „Приста 2011“ – Роман Радев.


Роман Радев е роден на 19.06.1977 г. Играе тенис от шест годишен, на 14 г. напуска ТК „Русе“, състезава се за „Хасково“. За този клуб става и републикански шампион до 14 г. След това заминава за бивша Чехословакия, където се състезава за малък клуб от град Пршибрам.

На 19 г. се прибира у нас и започвам да играе за „Левски Спартак“. Следва треньорската му кариера – от 1999 г. до 2001 г. е в Русе, а след десет годишно прекъсване стартира отново като треньор в ТК „Приста 2011“. С него разговаряме и за състоянието на детския тенис в Русе. Вижте какво сподели той:

Вярно ли е твърдението, че напоследък се наблюдава възраждане на детския тенис в Русе?

Леко нескромно мога да кажа, че е така. В последно време събрахме около 120 деца и се борим  да възстановим доколкото можем имиджа и силата на русенския тенис.  Защото преди това имаше 15 год. застой.

На какво се е дължал този застой?
За мен лично, тъй като бях и 10 год. настрани от тениса, е незаинтересоваността на клубното ръководство преди, работеше се на парче.

Какво е за Вас усещането да работите с деца?
Преди всичко е привилегия, вътрешно задоволство, че създаваш нещо.  С времето тези малки деца започват да имат доверие в един първоначално непознат човек.  Опитваме се да ги възпитаваме на чест, лоялност и т.н.

Какви групи на обучение предлагате?
Работим с деца от 5 годишна възраст до деца, които вече са закъснели за високо спортно майсторство, но искат да усетят магията на тениса.  Както казваме – работим с хора от 4 до 94 г.

Какво ще отговорите на хората, които определят тениса като скъпо занимание?
Тенисът е скъп спорт само за човек, който не го е пробвал. Този, който веднъж е усетил магията, ще сподели, че това е едно невероятно удоволствие.  Тогава може би парите минават на втори план и малкото време, което имаш за да играеш, ти е достатъчно.

Участвате ли често в турнири с децата?
ТК „Приста 2011“ като един млад клуб се опитваме да сме активни и в турнирите. Вчера (бел.ред. 20.07) се завърнахме от Варна, където взехме участие в регионално първенство до 10 г. за деца. Ние участвахме с два отбора, които се класираха на четвърто и пето в регион „Варна“. Смятам, че за малкото време, в което работим, мога да кажа, че сме се справили на едно добро ниво.

Има ли деца, които са изявени като имена?
Някои започнаха да се открояват – до 10 г. – Мирослав Бочев, Цветомир Томов, Дилян Султанов,  при 12 годишните имаме момче, което направи голям скок последната година – казва се Самуил Конов.

Шампионът ражда ли се или се изгражда?
Преди всичко се изгражда като човек, като личност и характер.  Талантът е голям процент от един състезател, но шампионът според мен се изгражда.

Кога се разбира дали едно дете ще бъде добър тенисист?
Може би е в тези 12-13-14 години, които са най-трудни и за детето и за родителите, и за треньорите. Ако тогава едно дете повярва в себе си, е много вероятно да успее.

Вие лично по колко часа прекарвате на корта?
С деца имам средно между 6 и 8 часа на ден.

Пожелайте нещо на читателите?
Пожелавам да не се плашат от нещата, които чуват за тениса – да дойдат и да опитат. И сами ще си отворят вратата към едно огромно удоволствие в живота.


Какво може да очакваме занапред от тениса в Русе? Времето ще покаже. Едно е сигурно – градът е бил, е, и ще продължи да бъде люлка на тенис таланти на високо ниво.

от Калин Дацов © 2013 RE:SPORT

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини