Шведска тройка



02-07-2013 12:07 | Калин Дацов

Вероятно си мислехте, че ще прочетете нещо за любов и как така "студените" скандинавки се прославиха по света с шведската тройка, обаче ви "подведохме".
Няма да говорим за руси жени, сини очи и големи… възможности, ще си говорим за шведски тенис, ще ви въведем в света на спорта там и ще ви дадем отговор защо наричат Бьорн Борг, Матс Виландер и Стефан Едберг „тримата големи“.

Като представител на северната култура, Швеция на пръв поглед е най-силно представена в зимните спортове – ски, хокей, биатлон. Редом с тях обаче, именно Борг, Виландер и Едберг написаха шведската тенис история и оставиха спомени, които дълго ще помним. Ако само сте чували тези имена, но не знаете какво точно се крие зад тях, ето и удобен момент да научите:

Бьор Борг е роден е роден на 6 юни 1956 г. в Стокхолм.  Като дете остава очарован от златна тенис ракета, която баща му е спечелил в турнир по тенис на маса. Може би това е повлияло решително за по-нататъшната му кариера.
Изключителен атлет, с единствен по рода си бърз начин на придвижване по корта. Мускулатурата му е позволявала да генерира голям топспин и при форхенд и при бекхенд. Борг е един от последователите на Джими Конърс в използването на бекхенд с две ръце.

В рамките само на 7 години между 1974 и 1981 г. той печели 11 титли от Големия шлем.  Печели пет пъти последователно Уимбълдън, шест пъти Ролан Гарос. Има едва едно участие на Australian Open, а в 10 участия не успява да спечели US Open. За цялата си кариера той печели 11 от 27 възможни титли от Големия шлем. Постига уникален процент в съотношението победи/загуби – 608/127.

Внушително е представянето му на Уимбълдън – 51 победи и само 4 загуби. Бьорг е първият професионален тенисист в историята, спечелил над 10 титли от Големия шлем. Това обаче е само част от уникалността на неговата кариера – той е първата „рок звезда“ в тениса по това време и е първият, спечелил над 1 млн. долара в рамките на една календарна година. Звучи странно за размерите на днешните наградни фондове, но тогава времената са били други.

През 1982 г. Борг участва едва в един турнир – губи в четвъртфинал на Монте Карло. През януари 1983 г. обявява край на кариерата си. Това е шок за тенис обществеността – той е едва на 26 години! По-късно, през 90-те, прави неуспешен опит за завръщане, но среща трудности да спечели дори един мач.

Когато се отказва, Борг има чудесен избор от места за живеене – имение в Монте Карло и малък остров в Швеция. Основава модна линия за бельо, която печели популярност основно в Швеция. Мотото на рекламната кампания е доста провокативно  - „Fuck for the future”.

Вторият от голямата тройка за мнозина от вас вероятно е по-познат от ефира на Еurosport, със своето коментарно предаване „Game, set and MATS“, а именно Матс Виландер. Той е роден на 22 август 1964 г.

Виландер грабва публичното внимание когато печели Roland Garros за юноши, Европейската титла до 16 и до 18 години и Ориндж Боул в Маями. В кариерата си печели 33 титли на сингъл и 7 на двойки. В това число 7 титли от Големия шлем – три пъти Ролан Гарос, три Australian Open и един път US Open. Част е от взривоопасния отбор на Швеция за Купа „Дейвис“ от 80-те, който играе 7 последователни финала в най-престижното отборно първенство за мъже. Замесен е в най-продължителния мач за Купа „Дейвис“ – през 1982 г. губи от Джон Макенроу в пет сета – 9:7 6:2 15:17 3:6 8:6 за 6 часа и 32 минути. През 2002 г. е въведен в Международната тенис зала на славата.

Любопитно е да се отбележи, че през декември 1988 г. има резервация за злополучния самолетен полет, разбит над Локърби, но за късмет избягва смъртта, защото закъснява да се качи на борда.

Стефан Едберг завършва голямата тройка на шведския тенис. Роден е на 19 януари 1966 г. Дебютира в световния тенис през 1983 г. Същата година печели и първата си титла на двойки. Година по-късно печели и първата си титла на сингъл. През следващите 13 години печели шест титли от Големия шлем, общо 35 титли на сингъл от ATP тура, 4 титли с Швеция за Купа „Дейвис“ – 1984, 1985, 1987 и 1994 г. Общо 72 седмици е номер 1 в света. През 2004 г. също е въведен в Международната тенис зала на славата.

Към днешна дата шведите не могат да се похвалят с качествени представители при мъжете – страната няма свой представител в топ 300 на света. Подобно е положението и при жените. За сметка на това, Швеция се е превърнала в разпознаваема в треньорските среди. Един от „виновниците“ за това е тенис академията „Good to Great”, в която тренира и нашият Григор Димитров. Хората зад „Good to Great“ са Магнус Норман, Никлас Култи и Микаел Тилстрьом. Освен изгарящата страст към спорта, те имат още нещо общо – и тримата са изминали пътя от добри тенис играчи до професионалисти на световно ниво. Печелили са Купа Дейвис за Швеция и са били сред най-добрите в света.

Философия на академията

Има много посоки, по които можеш да поемеш за да станеш успешен в тениса – но общото е, че трябва да имаш силна воля и желание за победа. В Швеция има много добри опции за млади тенис играчи, една от които е именно „Good to Great”.
Освен Григор Димитров, част от академията е и Станислас Вавринка. Също така някои от най-обещаващите млади тенисисти на Швеция се подготвят в академията. Безспорно близостта им до звезди като Стан и Григор ще бъде от полза за тях занапред.

Връзката между шведско-българския тенис не свършва дотук. През 2012 г. именно в Швеция, на турнира в Бощад, Григор Димитров достига до първия си полуфинал на клей в турнири от ATP 250. Тази година надпреварата е от веднага след Уимбълдън – да се надяваме, че тази година между 8 и 14 юли хасковлията ще достигне и до финал.

Защо не?

Автор: Калин Дацов © 2013 RE:SPORT

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини