Казусът с напояването на корта в края на мача Надал - Джокович



09-06-2013 12:35 | Николай Драганов

В най-важния момент на един епичен мач срещу Рафаел Надал, световният №1 Новак Джокович намери време да се скара със съдията на стола Паскал Мария, че не позволява да се отдели време за напръскване на корта с вода. 

 

Ноле се оплака от това на смяната на полетата точно преди да сервира при 7-8 в петия сет. Малко след като играта бе подновена, без неговото желание да бъде изпълнено, той бе пробит на 0, с което подари победата след 4 часа и 37 минути на своя съперник.

 

Но защо Джокович бе толкова настоятелен кортът да бъде напръскан в толкова критичен момент, вместо просто да се концентрира върху играта си? Ето неговото обяснение.

 

"Разговарях със супервайзъра след мача и от неговото обяснение разбрах, че той е човекът, който взема окончателните решения по за състоянието на корта, но по време на мача разбрах, че хората около него по време на самия мач правят това. Честно казано, объркваща ситуация.

 

"Не исках корта да бъде напръскан, за да създам някакво неудобство на моя опонент, нищо такова, разбирате ли? Правех го за себе си, защото усещах, че е много сухо и хлъзгаво. По време на целия мач имаше много вятър, който отнасяше клея от корта. Мисля, че аргументът ми бе коректен. 

 

"На всяка размяна след 4-3 аз питах колко дълго точно ще играем още? Те така и не ми отговаряха. Казваха "ОК, няма да пръскаме още известно време". Но защо? В края на краищата супервайзърът ми каза, че е разговарял с отговорниците около корта, но не може да вземе такова решение ако един от играчите казва да, а другият не. 

 

"Оказва се, че това е много относително. Чие мнение има по-голяма тежест? Вижте, аз дълбоко уважавам отговорниците на този корт. Те се грижат за него от години отлично, няма спор в това.

 

"Но, когато аз поискам кортът да бъде напръскан, това ще отнеме още 30 секунди или 1 минута по време на размяната на полетата. Аз вярвам, че това щеше да промени условията много, защото нямаше да е толкова хлъзгаво и сухо. Това е моето мнение - беше прекалено хлъзгаво. Трудно беше да се сменят посоките, разбирате ли, просто не ми става ясно защо. Това е. Мисля, че те допуснаха грешка", обясни Ноле.

 

С напръскването на вода по корта на теория Рафа щеше да изгуби малко от своите най-силни оръжия. Самият Надал не беше "за" напояване в този момент, но ако организаторите го бяха направили, той не би се възпротивил.

 

"Не смятам за нормално по средата на сета да пръскаме с вода един клей корт", коментира той. "Не съм виждал подобно нещо преди. Видях, че Новак настоява. Аз не мисля, че беше хлъзгаво. Но всеки е свободен да има своите искания, това е съвсем в реда на нещата. Напълно нормално е той да поиска подобно нещо. Аз не исках напояване", обясни Надал.

 

"Съдията ме попита, аз отвърнах с "не". Оказа се, че просто не съм запознат с правилото, според което за да има напояване, трябва и двамата да са съгласни. Разбирате ли, аз получих въпрос и отвърнах, че предпочитам това да не се случва сега. Но ако го бяха направили, нямаше да кажа абсолютно нищо против", разясни своята реакция Надал.

 

Все пак Ноле поздрави седемкратния шампион, който по-късно днес ще играе за рекорден осми трофей на "Ролан Гарос". "Беше невероятен мач, разочарован съм, това е. Поздравявам своя опонент, защото той имаше кураж в ключовите моменти и намери своите удари, когато изоставаше в решителния сет, реализира невероятни точки. Точно заради това той е шампион. За това доминира тук толкова дълги години", категоричен бе сърбинът.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини