Париж - черешката на тортата в сезона на клей



25-05-2013 14:16 | Станко Димов

Столицата на любовта – Париж се превърна и в столица на тениса. И така ще бъде 14 дни, след като в неделя започва Откритото първенство на Франция. Турнирът, по-известен у нас като „Ролан Гарос”, е вторият от категорията „Голям шлем” за годината и по традиция закрива сезона на клей в Европа. За да се конкурират за „Купата на мускетарите”, в Париж идват най-добрите играчи в целия свят. Успехът във Франция е особено ценен и по още един показател. За да триумфираш на „Ролан Гарос” освен качества и характер се изисква и изключителна физическа подготовка. Без съмнение това е най-натоварващият тялото турнир от Шлема!

Когато говорим за „Ролан Гарос”, едно име излиза на първо място – Рафаел Надал. Испанецът е 7-кратен шампион в надпреварата, повече от всеки друг в историята. Нещо повече – Рафа има една единствена загуба в Париж (2009, IV кръг от Робин Сьодерлинг), а при успех този сезон ще спечели трофея за 4-и пореден път.

Въпросната загуба от Сьодерлинг е толкова високо ценена от домакините, че те поставят портрет на шведа в тунела на „Филип Шатрие” (централния корт), сякаш за да покажат, че Надал не е непобедим. Едва ли снимката на Сьодерлинг обаче може да смути „Матадора”, който след завръщането си на корта игра финал на всичките 8 турнира, в които участва (6 титли).

Специалистите са категорични, че единственият, който може да спре Надал към пореден триумф в Париж е световният №1 Новак Джокович. Сърбинът в прав текст обяви, че трофеят от „Ролан Гарос” ще бъде неговата основна цел до края на кариерата му. Звучи логично предвид факта, че само „мускетарската купа” липсва във витрината на Ноле за запълването на „Кариерен шлем” (бел.ав. спечелване на всички турнири от Големия шлем). По традиция Федерер, Дел Потро, Ферер, Цонга и компания ще опитат да объркат сметките на Рафа и Ноле, но на този етап това изглежда по-малко вероятно.

При дамите на теория положението е сходно, но на практика интригата се очертава да бъде далеч по-голяма. Ясно е, че когато Серина Уилямс е на корта и удря с всички сила, няма живо същество на планетата, което може да й се противопостави. Или поне не и сред жените. Световната №1 е фаворит №1 за трофея. Това обаче е сухата теория. По сходен начин се развиваха нещата и преди година, но тогава, сякаш за да докаже непредвидимостта на дамския тенис, Серина отпадна в I кръг! Точно тези моменти правят тенисът толкова интересен спорт.

От изцепката на Уилямс преди 12 месеца се възползва Мария Шарапова, която успя да вдигне купата от Париж за първи път в кариерата си. Със сигурност рускинята, а и останалите момичета в Тура, ще пращат своите заклинания на ум, молейки се някой някакси да спре Уилямс. Десетина дни преди старта на „Ролан Гарос” на сцената се появи и Виктория Азаренка. Белорускинята достигна до финал в Рим (загуби от Серина Уилямс, каква изненада!), но с играта си показа, че ще бъде фактор в Париж. Азаренка обаче от години има един основен проблем – физическата издържливост. Именно по-слабата подготовка на Вика й е коствала десетки трофея, а както по-рано отбелязахме, физическите способности са екстремно важни на „Ролан Гарос”!

Има и още една подробност от турнира. През последните години именно в Париж успяха да изгреят звездите на редица топ състезателки като Ли На (шампион 2011), Франческа Скиавоне (шампион 2010), Светлана Кузнецова (шампион 2009), Анастасия Мискина (шампион 2004) и други. Дали тази традиция ще продължи и през 2013-а ще имаме нов сензационен първенец, предстои да разберем в първата събота на юни, когато турнирът при дамите приключва.

И сега няколко думи за българското участие. Ще бъде повече от нереално да очакваме Григор Димитров да спечели турнира или нещо подобно. Българинът никога не е записвал повече от една победи в основна схема на турнир от Шлема, а ако успее да го направи в Париж ще бъде едно добро постижение. Още повече, че в III кръг (ако достигне дотам), Гришо ще се изправи срещу Новак Джокович. Да, наскоро българинът победи световния №1 на клей, но форматът 3 от 5 сета в турнирите от Шлема изисква двойно повече усилия за успех.

Цветана Пиронкова започва турнира в Париж с едва 3 победи от началото на сезона. Формата на българката я класира на 190-о място в годишната ранглиста, така че едва ли можем да очакваме чудеса от храброст от Цвети. Пловдивчанката никога не е прескачала втори кръг в Париж, а перспективите това да се случи през настоящия сезон не са налице.

Станко Димов, специално за в-к "Животът днес"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини