Римското зрелище на тениса



14-05-2013 22:32 | Любомир Тодоров

Последният за годината турнир от категория „Мастърс 1000“ на клей се провежда тази седмица в Рим.

Откритото първенство на Италия по тенис датира от 1930 година като само няколко пъти проявата не е била във Вечния град. Жителите на столицата са изключително горди с турнира и със самочувствие го обявяват за един от най-добрите в света. Билетите за полуфиналите и финала свършиха още в началото на февруари, което говори за наистина сериозен интерес.

От април една от компаниите за туристически обиколки на Рим брандира задниците на своите автобуси с гигантските ликове на шампионите от 2012 година Мария Шарапова и Рафаел Надал. И това при положение, че комплексът „Форо Италико“, където се играят двубоите, не фигурира в маршрута.

Впрочем
„Форо Италико“ е построен от Бенито Мусолини

през 1935 година. Първоначалната идея на диктатора била да издигне нещо по-величествено от Колизеума. Постепенно този план бил изоставен, но от него са останали редицата от статуи на войни и атлети с височина над 3,5 метра. След реконструкцията през 2010 година централният стадион е едно модерно съоръжение с капацитет 10 500 зрители. Той беше обновен по искане на Италианския олимпийски комитет като ремонтът глътна над 28 милиона евро.

Нещо от идеята „Форо Италико“  да надмине по мащаби Колизеума като арена за битки е останало и до наши дни. Не в тривиалното сравнение: спортисти, които излизат на корта като гладиатори, за да изпълнят Ювеналовото „хляб и зрелища“, така обикнато в Древния Рим. А поведението на зрителите. Преди години тенисистите, които не се харесвали на публиката бивали обстрелвани с дъжд от… всевъзможни предмети и монети.

Най-именитата жертва на тенис хулиганите е великият Бьорн Борг

На финала през 1978 година шведът играе с местния любимец Адриано Паната и го побеждава в пет сета, какъвто е бил форматът тогава. По време на двубоя тежичка монета разцепва веждата на Борг, който получава сериозна аркада. Носителят на 11 титли от Големия шлем е много обиден и повече никога не играе в Рим.

Три години по-късно Хосе Игерас напуска корта и отказва да доиграе полуфинала си срещу Паната заради канонада от предмети и обидни реплики. „Трябваше да си тръгна, иначе щях да убия някого“, обяснява темпераментният испанец по-късно.

Лошата репутация, създадена от неконтролируемите запалянковци, отблъсква редица от топтенисистите, които започват да избягват да играят в Рим. Организаторите решават проблема, като нареждат полицейски кордон пред първия ред. Така за буйните тифози остават само цветистите ругатни и освиркванията като методи за въздействие .

Днес Откритото първенство на Италия е модерно състезание с отлична инфраструктура, в което най-добрите състезатели в света участват без никакви уговорки. Сред въпросите, които витаят сред любителите на аристократичния спорт тази година, са дали Надал ще спечели за седми път титлата, или пък Джокович ще триумфира за трети път. Или пък Федерер най-сетне ще победи в Рим. Дали Шарапова ще направи хеттрик от купи, или Серина ще продължи успешната си серия на клей. И още, и още…

Любомир Тодоров, Медиен директор на Турнира на шампионките на WTA

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини