Милен Георгиев: Българинът има силен спортен ген, но няма условия да го развие



02-05-2013 15:03 | Станко Димов

Една от легенди на бургаския футбол - Милен Георгиев, е кандидат за депутат от листата на СДС. Бившият нападател от славния отбор на Нефтохимик е поредният гост в рубриката Избори 2013 на SportMedia.Tv. В кариерата му има две купи на Професионалната лига и едно сребто в първенството на България (1997 г.). Автор на първия гол за Нефтохимик в А група. . Става шампион на Китай с Гуоан. Играе още в гръцкия Панионис, руския Динам" (Санкт Петербург) и белгийския Лиерс. Има 2 мача за националния отбор. След края на кариерата си се занимавам с предприемаческа дейност и с мениджмънт на хотелски комплекси. Георгиев сподели мнението си за проблемите в българския спорт и начините, по които те могат да бъдат разрешение в следващите години.  

„Положението в спорта никак не е добро и имаме нужда от генерални промени – каза пред микрофона Tennis24.bg Милен Георгиев. - Трябва да се търсят алтернативни начини на управление в период на криза и липса на финанси. Искам да отбележа, че не може да се оправдаваме само с финансовата кризата за състоянието на спорта. Образно казано, в момента спортът е на 90 градуса надолу. Трябва да се опитаме поне да спрем наклона на пропадане. Вече няма накъде да потъваме. Загубихме позиции в толкова много спортове, включително силовите, където преди години диктувахме модата. Вече имаме епизодични успехи в традиционни за България спортове. Вижте какво се случва в леката атлетика – няколко състезатели държат целия спорт. И не само там е така. Успяхме да запазим позиции само във волейбола, но там материалната база не е толкова сериозен проблем, което донякъде обяснява успехите ни. Убеден съм, че когато имаш добра база, място, където да тренираш нормално, успехите е дойдат. Българинът е добър спортист, има добър ген и когато тренира усилено, резултатите не закъсняват. Нашите спортисти са трудолюбиви, но не разполагат с необходимите бази, за да се развиват”, допълни Георгиев.

Запитан дали трябва да се развива повече училищния и масов спорт, Георгиев заяви следното: „Трябва да се стартира дори от детските градини, не само от училищата. Спортът е отличен метод за социализиране на децата. Както започват от рано да участ чужд език, така трябва й да спортуват. Това ще им помогне и за интеграцията в обществото в бъдеще. Сериозна политическа сила като СДС ме задължава да изготвя програма за развитието на спорта. Не мога да знам какво ще се случи след изборите и кой ще вземе властта, но аз съм готов да споделя моята програма с всяка една партия, а дали ще я използват е въпрос на личен избор. Дори и да не сме на власт, ще бъда щастлив, ако бъда от полза на обществото с моите идеи. Нали това е смисълът на политиката в крайна сметка!”

Георгиев, подобно на други политически деятели, с които се свързахме през последните дни е убеден, че ще бъде добре да използваме утвърден в други държави модел.

„Със сърбите сме много различни като манталитет, въпреки, че сме съседи, но бихме могли да вземем тяхната рецепта за спортни успехи – каза кандидат-депутатът. - Топлата вода отдавна е открита и не нужно да правим някакви глобални открития. Просто трябва да взаимстваме от спортни нации като сърбите, италианците, испанците. Трябва да намерим приложение на техните програми в нашия спорт”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини