Топ 10 на мечтаните тандеми в тениса



28-04-2013 11:00 | The Tennis Space

Вероятно всеки от нас поне веднъж си е представял как би изглеждал определен тандем на корта в мач на двойки. По традиция играта на сингъл е далеч по-вълнуваща за зрителите, но какво би се случило, ако Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал по-често играеха на двойки... а защо не в тандем? Ето и Топ 10 на "мечтаните" двойки според Tennisspace.com.

 

10. Иво Карлович и Джон Иснър

Под №1 са двамата най-високи тенисисти в момента, които притежават най-мощните сервиси. Всъщност, двамата играха заедно преди години на Australian Open и загубиха в първи кръг, но от тогава подобриха доста в играта си. Въпреки, че скоростта на техните начални удари е плашеща, още по-тежко за съперника е траекторията. Единственият разумен начин да играеш срещу тях е да търсиш ниски топки и да ги принуждаваш да клякат и да се навеждат. Разбира се, очаквайте порой от асове.

 

9. Щефи Граф и Андре Агаси

Граф и Агаси са участвали заедно на демонстративни мачове, но все пак намират място под №9. Просто ще бъде страхотно забавление да ги наблюдаваш как тероризират с мощни удари от дъното на корта играчи, които обичат да играят на мрежата. Можеха да бъдат и доста по-напред в класацията, ако им липсваше движението напред, което е много важно при двойки. Засега испанците Гранойерс и Лопес са единствената двойка, които оспорват тази общоприета теория.

 

8. Серина Уилямс и Анди Родик

Комбинирате два страхотни сервиса, чудесните волета на Родик, мощната игра на Серина и имате двойка №8, която при това се познава от много години. Колко жалко, че техните планове да играят заедно на Australian Open и на Олимпиадата през 2012, се провалиха като в първия случай Анди беше контузен, а в Лондон Серина реши да си партнира с Боб Брайън.

 

7. Борис Бекер и Горан Иванишевич

Под №7 застават човек, който влезе с гръм и трясък в големия тенис, ставайки най-младият тенисист с титла от Уимбълдън, и човек спечелил последната си титла на същото място на 30-години, влизайки с "уайлд кард". Атлетичните скокове за топката на Бекер и и дългите ръце на Иванишевич ще ви накарат да се почувствате, че тези двамата просто няма как да бъдат разминати. И всичко това преди изобщо да помислите за техния сервис.

 

6. Яна Новотна и Маргарет Корт

Въпреки, че Новотна претърпя много агонизиращи загуби, които и спечелиха славата на човек със слаба психика, тя имаше едни от най-добрите волета до онзи ден. Нейн партньор в двойка №6, е Маргарет Корт. В разцвета на силите си австралийката използваше своята повратливост и широкото си покрие на корта, за да хваща всичко и да отчайва съперниците, които се опитват да я прехвърлят. Тази двойка би била вдъхновяваща за днешните модерни дни в женския тенис.

 

5. Пат Кеш и Пат Рафтър

Дебатът кой Пат е по-добър и без това подхранва въображението на австралийските фенове. И двамата притежават страхотни сервиси и са известни със стила си да разчиташ на много волета. И двамата са печелили титла от Шлема. Стилът им изглежда обратен на днешните австралийци, които залагат основно на игра от основната линия, но представете си какво биха постигнали двамата Пат в тандем - това заслужава място под №5.

 

4. Мартина Навратилова и Пийт Сампрас

Навратилова е чисто и просто най-добрата жена в играта на двойки в историята и нейните продължителни успехи с различни партньори, го потвърждава. Като един от последните играчи, които използваха сервис-воле, Сампрас допълва тази двойка, която влиза под №4 в класацията. Превъзходното позициониране на Мартина и Пийт около мрежата ги прави страхотен тандем. Поне на хартия.

 

3. Артър Аш и Род Лейвър

С два от най-големите кортове, кръстени на техните имена, Аш и Лейвър бяха стожери на своята ера и попадат под №3 в тази класация. Като двама от най-почитаните тенисисти на всички времена, успехите и на двамата се дължат на напълно завършената технически игра. И двамата могат да се похвалят със смъртоносно прецизни сервиси и волета и уменията им да завършват точките по най-бързия начин - нещо ключово в играта на двойки. Ако само беше възможно "Откритата ера" да бе започнала по-рано...

 

2. Джон МакЕнроу и Стефан Едберг

И двамата бяха големи фенове на играта сервис-волетата през 80-те и 90-те, а днес продължават да бъдат съперници в Champions Tour. Популярни като едни от хората с най-добрите волета в историята, Джон и Стефан със сигурност щяха да бъдат на върха като тандем. Питър Флеминг - дългогодишен партньор на МакЕнроу казва, че най-добрата двойка би била МакЕнроу и... който и да е. Като добавим прочутия сервис на американеца - само една двойка може да бъде над тях.

 

1. Роджър Федерер и Рафаел Надал

Нямаше начин друг да застане под №1. След като постоянно се подкрепят в благотворителни инициативи на демонстративни мачове, защо не са играли от една и съща страна на корта досега? Това чисто и просто би бил "мач от Рая" за всеки един привърженик на тениса. През годините Рафа подобри значително играта си и на мрежата, за да допълни феноменалните си удари от дъното на корта. Като допълним към това способността на Федерер да ниже уинъри от всички точки на корта, и получаваме мечтаната двойка №1.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини