Учителката на Гришо: Той бе впечатлен колко земен е Федерер



27-04-2013 11:38

Преподавателката Аня Арнаудова разказа за "7 дни спорт" какъв ученик е бил Григор Димитров и как образованието му е помогнало да се развие, като един от най-добрите тенисисти в света. Тя си припомни и за първата среща на Григор Димитров с тогавашния му кумир Федерер.

- Пречил ли е някога спортът на образованието на Григор?
- Бащата на Григор - Димитър Господинов, беше наш колега. Той запали доста деца по тениса. Григор беше заедно с моята дъщеря Янита на индивидуално обучение. Те не са наблягали никога само и единствено на спорта. Винаги са се учели и са се готвели както трябва и дори това, че бяха на индивидуален план, им даде предимство пред другите.

Защото, когато едно дете е на индивидуален план, то сяда с учителя лице в лице. Винаги може да попита, когато нещо не разбира, и да му бъде обяснено. Часовете са по-малко, но са много по-качествени.

И независимо от ангажиментите им те никога не са изпускали материал. Това, че Григор е решил да се занимава професионално с тенис, не означава, че е загърбил учението. Дъщеря ми също, тя е със спортна стипендия в Щатите. Аз съм сигурна, че той дори да не се беше развил толкова в спорта, пак щеше да се изучи и да завърши и висше образование.

- Каква е рецептата за успех?
- Тенисът е спорт, за който са необходими много средства. Господинов имаше късмета да изпрати Григор в различни школи по света. Той беше в Испания, беше и в Америка. Бащата на Григор като професионалист знаеше точно кога какво трябва да се направи, за да стигне до върха.

Не е достатъчно само да имаш пари а трябва да знаеш как да ги вложиш. Защото в България има хора с много пари, опитват се да инвестират в децата си, но не достигат успехи. А Григор все пак си е и талантлив.

Григор е доказателство за това, че в един много скъп спорт какъвто е тенисът, може да пробие българин, който не от най-богатите, но е огромен талант и се е вслушал в правилните съвети.

- Какъв ученик беше Григор Димитров?
- Моето мнение като преподавател на спортисти на индивидуално обучение е, че ако детето е добро в спорта, то няма как да бъде слаб ученик. Може да не дава всичко в образованието, но задължително иска максимума от себе си във всичко, с което се захване. Тоест той е казал: Аз ще бъда номер едно и ще бъда номер едно навсякъде.

Всички шампиони са максималисти - Григор никога не е изоставал. Той не можеше да си позволи да изкара 4 или 5. Той винаги се бори за отличен и на корта, и в училище. Завърши с много висок успех.

- Как приемате успехите на Гришо?
- Ние се гордеем с нашите деца, независимо дали става дума за Григор, или не. Което и дете да постигне някакви успехи, тези успехи са и наши. Спортът не е само мускули. Няма как да си на върха, ако преди всичко не си интелигентен и образован.

- Нещо липсвало ли му е като малък?
- Той бе ощетен само в едно нещо. На него му е липсвало ученическото ежедневие. Да се сдърпаш в коридора, да се закачиш с някого, да вдигнеш ръка, когато искаш да кажеш нещо. Тези неща той ги е пропуснал. И е толкова отдаден на спорта, че не е имал време за нещо странично.

- Сещате ли се да е споделял нещо за живота си извън часовете?
- Спомням си колко беше впечатлен от Федерер. На един турнир Федерер, без да иска, се е блъснал в него. И Григор ми казва: "Госпожо, вие не знаете как започна да ми се извинява този човек".

Той за него е бил кумир. Григор не можеше да повярва как Федерер е бил на върха, а си е останал обикновен, земен човек. И може би тази случка до някаква степен му е повлияла да се старае и той да бъде такъв.

- Къде са днес другите от набор '91?
- Има много талантливи деца, които тръгват много добре, но в един момент започват да разчитат само на таланта и загърбват тренировките. И когато пораснат и се сблъскат с истинската конкуренция, се вижда, че им липсва необходимата дисциплина и изпадат.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини