Тенисисти от 37 държави на европейското за ветерани в София



25-04-2013 13:43

Над 200 тенисисти от 37 държави ще вземат участие на Европейското първенство по тенис за ветерани, което стартира в София на 27 април и ще продължи до 3 май. Това съобщи директорът на турнира Мариана Ненова на пресконференция днес.

Сред българските участници в шампионата, който ще се проведе на кортовете на БНТЦ „Карлсберг” и „Дема”, личат имената на Ивайло Трайков, Любомира Бачева, Цветелина Николова и Биляна Павлова.

„Тази проява е нова в календара на Тенис Европа и Международната тенис федерация и към нея има голям интерес. Ние сме домакини за втора поредна година. Първенството е трудно за организиране, но вече доказахме, че се справяме отлично. Турнирът е от най-високата категория „Б1”, като повече точки за ранглистите дава само световното.

Благодаря на БФТ, че в тези трудни времена осигури средствата за провеждане на състезанието. Помогна ни и Столична община по програмата „София – Европейска културна столица.

Тази година победителите в държавното първенство за ветерани, проведено заедно с Българската мастърс федерация през април, ще участват на европейското, като им поемаме таксата, която е в размер на 80 евро”, обясни Ненова.

Президентът на Българската мастърс федерация Здравка Йорданова заяви, че е радостна от факта, че нейната организация е съпричастна към Европейското първенство по тенис. „Целта на нашата федерация е да създадем условия на ветераните да продължават да спортуват и да се чувстват активни. Организираме състезания в над 15 вида спорт и сме щастливи, че тенисът е сред тях”, каза олимпийската шампионка по академично гребане от „Монреал’76”’ Йорданова.

Бившата първа ракета на България Ивайло Трайков, който беше национален състезател и капитан за Купа „Дейвис”, призна, че е амбициран да ознаменува дебюта си при ветераните с добро представяне на еврошампионата в София.

„Тренирам усилено на кортовете на БНТЦ от седмица. Горд и щастлив съм, че отново имам възможността да представям България. В моята възрастова група „над 35 години” конкуренцията е много силна, но се надявам да играя на ниво”, разкри националният треньор Трайков.

Достигалата до №68 в световната ранглиста Любомира Бачева ще играе също в групата „35+”, но само на смесени двойки с брат си Теодор, съобщи главният съдия на турнира Веселина Донева. Водачката в световната ранглиста Цветелина Николова и друга участничка в отбора на България за „Фед къп” – Биляна Павлова, ще участват в същата група.

На Европейското първенство през 2012 година Николова донесе единствения златен медал за страната – в дисциплината смесени двойки.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини