Джокович успя! Монте Карло има своя нов шампион! (ВИДЕО)



21-04-2013 17:26 | Николай Драганов

Световният №1 Новак Джокович постигна немислимото, слагайки край на един от най-великите рекорди в историята на тениса. След победа с 6:2, 7:6(1) над Рафаел Надал във финала на "Мастърс 1000" турнира в Монте Карло, сърбинът сложи край на серията от осем поредни трофея за Рафа в Монако.

По този начин Ноле се превърна в едва втория действащ тенисист с титла от тази надпревара, а неговия противник се размина с мечтата да стане първият такъв с девет титли от един и същ турнир. Това бе 15-та победа за водача в ранглистата над Рафа в 34 мача помежду им, а на финали равносметката вече е 8:8 успеха.

От своя страна сърбинът вече има осем трофея от деветте "Мастърс 1000" турнира - постижение, което е своеобразен рекорд, тъй като до днешния ден с по седем бяха той, Надал и Федерер. Единствената "Мастърс" титла, която липсва на Ноле е тази от Синсинати.

Това е общо 37-ма титла в кариерата на световния №1 и 13-та от "Мастърс" надпревари. Пред него по втория показател са само Андре Агаси със 17 и Федерер и Надал съответно с по 21 и 22 трофея.

В началните минути Джокович буквално летеше по корта и не допускаше дори минимални грешки. Ноле поведе след гейм на 15, а след дълъг над седем минути втори гейм и няколко равенства, сърбинът се добра до първа точка за пробив. Аут на Надал означаваше 2:0 в полза на световния №1.

Пробивът бе затвърден след равностоен трети гейм, в който Джокович отново бе максимално прецизен и агресивен. Страхотната игра на Ноле бе възнаградена и с втори пробив за 4:0, не без помощта и на мрежата, която се намеси при точката за пробив. Авансът на сърбина нарасна на 5:0 след нова порция невероятен тенис.

В тези минути Ноле взимаше топката много рано, разпределяше играта и караше Надал да тича от единия до другия край на мрежата. Първият гейм в мача в полза на осемкратния шампион бе шестия, с който Рафа намали за 1:5. В него испанецът спаси цели 5 сетбола в полза на Джокович, най-вече благодарение на отличен сервис и ретури в аут.

Първите колебания в играта на Новак настъпиха в седмия гейм, когато след страхотна защита Надал се добра до две точки за пробив. Още при първата Ноле прати топката в мрежата и Рафа върна един от пробивите. Още в следващия гейм, Джокович се добра до нови два сетбола, спасени със сетни усилия от неговия съперник. При осмия обаче Рафа допусна двойна грешка и това означаваше сет в полза на големия претендент за първа титла в Монте Карло.

Вторият сет започна далеч по-равностойно - Ноле поведе с гейм на 15, а с първия гейм на 0 в мача Надал изравни. В третия гейм Рафа показа най-доброто от своята игра и стигна до две точки за пробив, но Ноле спаси първия със силен сервис и ретур в аут, а след дълго разиграване и топка мрежата испанецът пропиля и втората възможност. Същият сценарий се повтори в следващите две точки - 2:1 за сърбина. Надал изравни за 2:2, като в този гейм Ноле показа типичния си спортсменски дух и призна за добра топка, отсъдена от съдията на линията в аут при 15-30 в полза на съперника.

Първият пробив във втория сет дойде в петия гейм, когато Надал се добра до 15-40 след груба грешка на Ноле. Първият брейкбол бе спасен след мрежа на Рафа, но при втория Джокович опита удар по правата, оказал се от външната страна на линията за 2:3 в полза на Надал. Матадора затвърди след оспорван шести гейм, в който Ноле положи максимални усилия, но без успех. Втория гейм на 0 в мача и първи в полза на Ноле означаваше 3:4, а в следващия гейм сърбина успя да върне пробива и да изравни.

След уникална размяна на удари в средата гейма Джокович стигна до 0-30, Надал намали, но Джокович все пак се добра до две точки за пробив. В последвалото дълго разиграване, Рафа пресили един удар по диагонала и резултата във втория сет на финалния двубой стана 4:4. Двамата си размениха по един оспорван гейм за 5:5, като в тези минути Ноле и Рафа показваха нагледно защо са считани най-силните тенисисти в последните няколко години. Непредизвикана грешка на Джокович в 11-тия гейм доведе до 15-40 в полза на Рафа и два скрити сетбола.

Още при първия сърбина пласира топката на същото място и отново я сбърка със сантиметри, позволявайки на Надал да поведе с пробив в последния възможен момент. Две прекрасни печеливши удара на Ноле и грешка на Надал доведоха до 0-40 в неговото подаване с цената на сета и три шанса за връщане на пробив и вкарване на втората част в тайбрек.

Още при първата си възможност, Ноле наниза нов уинър за 6:6. Ретур в аут означаваше преднина за сърбина, а при първия си сервис Надал пресили една топка и позволи ранен мини-брейк. Джокович взе двете си подавания и поведе с 4:1, а точно преди смяната на полетата Рафа допусна нова грешка, изкара топката в малко в аут и се доближи само на две точки от първа загуба от девет години насам в Монте Карло.

Уникален ретур доведе до нова грешка и 6:1 за Ноле и пет шампионски точки. Още при първата сърбинът наниза поредния си уинър, с което детронира осемкратния шампион от Монте Карло. За Надал също така това бе край на серията от 46 поредни победи в Монте Карло и едва 21-ра загуба от 291 мача на червени кортове.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини