Надал и неговата история с контузиите



28-03-2013 15:38 | Sky Sports

Турнирът Sony Open ще приключи в края на тази седмица, а участие в него не взе носителят на 11 титли от Големия шлем Рафаел Надал. Победителят от турнира в Индиан Уелс предпочете да даде малка почивка на коленете си, пред алтернативата да ги натовари максимално за още 2 седмици на твърдите кортове в Северна Америка.

Въпреки, че Надал е имал множество проблеми с колената си, той продължава да поддържа едно много високо ниво на игра. През последните години той печели неизменно по една титла от Големия шлем – статистика, за която Джокович и Мъри на този етап могат само да мечтаят.  За всички тези безкрайни страхове, спекулации и анализи, Надал никога не е отсъствал от корта в период по-дълъг от няколко месеца.

Първият случай, в който Надал получи по-сериозна контузия бе през 2007-а година, когато той се оплака от болки в коляното на финала на Уимбълдън. Много от вестниците използваха случая и побързаха да напишат, че травмата е „сериозна” и дори застрашава кариерата на испанеца. Информация, която в последствие бе опровергана от лагера на Надал.

Всички съмнения относно състоянието на Рафа бяха измити, след като той достигна до полуфинал на Australian Open 2008, а след това по традиция доминира в сезона на клей.

След това, за първи път в кариерата си той спечели титла от Големия шлем различна от „Ролан Гарос”, побеждавайки Роджър Федерер във финала на Уимбълдън, който според мнозина е сред най-великите двубои в историята.
През втората част на сезона Надал достигна до полуфинал на US Open, но също така напомни за вече известните проблеми в колената.

Испанецът се отказа от четвъртфиналния мач срещу Николай Давиденко на „Мастърс” турнира в Париж, заявявайки че има възпалено сухожилие на дясното коляно, обвинявайки затова изтощителния и препълнен с турнири календар на АТР.

„Участието в толкова много турнири може да бъде унищожително, особено в края на годината. Физическото ми състояние не позволява да играя на повече турнири. Имам нужда от малка почивка, за да мога да се върна свеж и отново на топ ниво”, коментира тогава Надал.

Но Рафа, тогава №1 в света, по никакъв начин не се стресна от травмите и започна отлично 2009-а година, като спечели Australian Open. При това след два поредни 5-сетови двубоя в интервал на 3 дни в последния уикенд на турнира.

Проблемите на Рафаел Надал обаче се показват отново пред февруари 2009 на финала на турнира в Ротердам, където той отстъпва пред Анди Мъри. Испанецът успява бързо да се завърне и печели 2 „Мастърс” турнира на клей, след което претърпява шокираща загуба от Робин Сьодерлинг в четвърти кръг на „Ролан Гарос”. И до ден днешен това си остава единственото поражение на Рафа в турнира.

Това беше момент, в който физическите проблеми на Рафа се завърнаха, при това в двете колена. Надал реши да се откаже участие от Уимбълдън, което от своя страна отново породи спекулации около стила му на игра, който „застрашава кариерата му”. Въпреки всичко обаче испанецът бе категоричен, че ще се завърне на корта.

Надал се завърна на корта през август, но така и не успя да намери формата си от началото на сезона. До края на 2009-а той не успя да спечели друг турнир, а на заключителния „Мастърс” не взе дори сет.

Мудната форма на испанеца продължи и в началото на 2010-а година, когато заради контузия той се отказа на четвъртфиналите на Australian Open срещу Анди Мъри. След това Надал достигна до полуфинали на двата „Мастърс” турнира (бел.ред. Индиан Уелс и Маями).

В този момент мнозина твърдяха, че Рафаел Надал никога няма да успее да върне предишната си форма, но испанецът отговори подобаващо, като в следващите месеци спечели 3 поредни „Мастърс” титли на клей, „Ролан Гарос”, Уимбълдън и US Open.





Той не успя да направи „Рафа Шлем”, тъй като на четвъртфиналите на Australian Open получи поредна контузия и не успя да играе на ниво срещу Давид Ферер. Последната травма обаче не беше сериозна и той успя да спечели „Ролан Гарос”, а след това достигна до финал на Уимбълдън и US Open, като и в двата случая отстъпи пред вдъхновения Новак Джокович.

В този момент стана ясно, че освен собственото си тяло, Надал има още един сериозен противник на корта. Двамата с Джокович се срещнаха и на финала на Australian Open 2012, който в последствие се превърна в най-изтощителния финален двубой в турнир от Големия шлем. Победител отново излезе Джокович.

В опит да вземе лек реванш, няколко месеца по-късно Надал победи Джокович на финала на „Ролан Гарос” и спечели турнира за седми път, след което дойде и сензационното отпадане от неизвестен чех във втори кръг на Уимбълдън. След тази загуба стана ясно, че проблемите в колената на Надал са се завърнали и той трябваше да откаже редица турнир, в това число и Australian Open 2013. Причината за отказа на испанеца да играе в Мелбърн обаче беше безкрайно интересна. „Заради стомашен вирус нямам възможността да тренирам. Поради тази причина не мога да отида в Австралия подготвен по начина, по който искам”.

Изказването на Надал ясно означаваше, че той има сили да излезе на корта в Австралия, но е напълно невъзможно да се бори за титлата. Рафа се завърна на турнир в Чили, където игра финал. След това той участва на още 3 турнира, които спечели. В навечерието на сезона на клей изглежда така, сякаш испанецът отново ще доминира на любимата си настилка.

Няма съмнение, че Надал има проблеми с колената си, но също така няма спор, че той може да се предпазва от контузии, като подбира по-внимателно турнирите си.

Алекс Уилямс, „Скай Спортс”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини