Вожняцки очаква дълга и успешна 2013-та година



20-03-2013 11:19 | Николай Драганов

По време на 67-те седмици като №1 в женската ранглиста, Каролина Вожняцки трябваше да посреща доста голям брой критики, че позицията и не е заслужена, тъй като не се дължи на титли от Големия шлем. Участието на редица по-малки турнири обаче и позволяваше да трупа достатъчен точков актив, за да се задържа над конкурентите си, което отвори куп дискусии за "сбърканата" система в женския тенис.

С голямото завръщане на Серина Уилямс и отличната форма на Мария Шарапова и Виктория Азаренка, Вожняцки бе свалена от върха, а с представянето си в голямата част от 2012-та година датчанката накара доста хора да се запитат способна ли е изобщо да се завърне в челото. Сривът бе толкова сериозен, че Каро дори отпадна от Топ 10 след поражението в първи кръг от 96-ата в света Ирина-Камелия Бегу на US Open.

Началото на 2013-та обаче е оптимистично, а Вожняцки може да извлече много позитиви от играта си в Индиан Уелс, където успя да достигне финал, макар и загубен доста категорично за сметка на Шарапова. От новата седмица тя дори успя да измести Саманта Стосър и вече е №9 в ранглистата.

"Чувствам се много сигурна в играта си през цялата година досега. Щастлива съм, че достигнах до финал. Играх наистина много добър тенис и се борех здраво. Определено съм доволна от това", призна Вожняцки малко преди старта на турнира в Маями.

Критиците може би ще отбележат, че по пътя към финалния двубой тя се възползва от травмата на Виктория Азаренка, която изобщо не излезе за своя четвъртфинален мач. Чудесният обрат в полуфинала срещу Ангелик Кербер обаче дава надежди, че датчанката може да продължи изкачването си обратно нагоре в ранглистата. Но поставя ли си за цел бившата №1 най-после да надгради с една стъпка над загубата от Ким Клайстерс на финала на US Open през 2009?

"Нямам конкретни цели. Докато съм здрава и играя на високо ниво, каквото показах през тази седмица, вярвам, че ми предстои успешна 2013-та година. Тя обаче несъмнено ще бъде дълга, очакват ме много мачове."

"Мисля, че всички се справят малко по-добре, отколкото преди две години, нивото на женския тенис постоянно се покачва. Има нови стандарти и трябва непрекъснато да подобряваш нещо, за да бъдеш сред най-добрите", категорична е Вожняцки.

Датчанката почива в първи кръг на турнира в Маями, а във втори ще срещне победителката от мача между чехкините Каролина Плишкова и Луцие Храдецка, които играят днес около 19:00 часа българско време.

Вожняцки е в първата четвъртина на схемата, като нейна възможна съперничка в четвърти кръг е Ли На, а при класиране на четвъртфинал по всяка вероятност би срещнала Серина Уилямс.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини