Надал се завърна от ада и грабна трета поредна титла (видео)



18-03-2013 01:45

Рафаел Надал официално се завърна на голямата сцена. Испанецът спечели турнира в Индиан Уелс, след като на финала осъществи паметен обрат. Рафа изоставаше със сет и пробив в двубоя с Хуан Мартин дел Потро, но намери начин да обърне развоя на събитията. В крайна сметка – 4:6, 6:3, 6:4 и 53-а титла за Матадора след неговата победа №600 сред професионалистите.

Успехът означава, че Надал ще се върне на четвъртото място в ранглистата на АТР, когато тя бъде обновена в понеделник. Испанецът ще прибере и чек на стойност 1 милион долара, както и 1000 точки. За Дел Потро остава двойно по-малка сума, но и 600 точки за класацията. Това е 22-ри триумф на Надал в турнир от „Мастърс 1000” сериите, по който показател испанецът няма конкуренция.

Финалът започна отлично за Рафаел Надал, който с ранен пробив на сметката си успя да дръпне с 3:0 гейма. Авансът дойде и с любезното съдействие на Дел Потро, който в първите геймове изкара доста топки в аут.

След паузата обаче аржентинецът успя да настрои играта си и моментално да върне пробива, с което да заличи и аванса на Надал - 3:3.

Нещо повече - в деветия гейм аржентинецът вкара няколко брутални форхенда и заслужено проби за 5:4, с което доби правото да сервира за сета. Разиграванията в последния гейм на първата част бяха фантастични и изправиха на няколко пъти публиката на централния корт ставаше на крака, за да аплодира двамата гладиатори. Дел Потро стигна до 3 поредни сетбола, Рафа спаси две от точките, но при третия случай аржентинецът не сбърка в близост до мрежата и взе първата част.

Силната серия на Дел Потро продължи и в началото на втория сет. Още в първия гейм аржентинецът достигна до точка за пробив и се възползва от нея. Любопитното е, че това беше трети такъв шанс за Дел Потро в двубоя, а той продължи да бъде 100% - 3 от 3.

Още в ответния гейм Рафа имаше възможност да навакса изоставането си, но в най-важния момент форхендът на Дел Потро влезе в сила и аржентинецът затвърди пробива за 2:0.

Малко по-късно обаче връщането на пробива стана факт, като Надал изравни за 3:3, след като Дел Потро прати форхенд в аут. Изравняването на резултата вдъхнови Надал, който в следващите минути буквално летеше по корта. Испанецът успя да пробие отново за 5:3, след което със сервис на своя страна взе втория сет - 6:3. Какъв финал само!

Малко над 10 минути продължи първия гейм на заключителния трети сет, в който след няколко спасени точки за пробив Дел Потро поведе с 1:0. Малко по-късно обаче нищо не бе в състояние да спаси Дел Потро. Аржентинецът изоставаше във всяко едно разиграване и заслужено Надал проби за 2:1.

В деветия гейм, при 5:3, Надал достигна до преднина 0:40, което означаваше и 3 поредни мачбола. Дел Потро обаче показа изключителна психика и в следващите точки не трепна, като успя да задържи подаването си, с което принуди Надал да сервира за трофея - 5:4 и страхотна драма на централния корт. Рафа обаче също показа нерви и не трепна, затваряйки двубоя с 4:6, 6:3, 6:4.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини