Новото чудо на тениса идва от Пазарджик



08-03-2013 12:07 | Петьо Борисов

Да спечелиш над 70 купи и 40 медала не е никак лесна работа. Особено, когато си едва на 15 години. За един от най-ярките таланти в българския тенис обаче това е ежедневие.
 
Макар и в толкова крехка възраст Вивиан Златанова показва качества и резултати, с които уверено върви по пътя на сестри Малееви и Цвети Пиронкова. Тя отдавна е спечелила уважението и признанието на специалистите у нас (както и всички държавни първенства в различните възрастови групи).

Фактът, че треньорите от Тенис Европа от няколко години неизменно я включват в отбора на най-добрите млади състезатели на Европа е достатъчно красноречив за нейния потенциал.

Вивиан е от Пазарджик и когато е не 5 започва да тренира при леля Силвия, бивша тенисистка. Следва “трансфер” при дядо Борислав, който от дълги години е треньор в местния клуб. Семейната връзка както помага, така и понякога създава затруднения.

- Много пъти ме е ядосвал, но повече аз него. Като не слушам даже ме е бил като малка, обаче нищо не мога да направя. Гледам да си мълча, защото ако реагирам става по-зле. Той е много емоционален и ако почна да му отговарям става много лошо – откровена е Вивиан.

Тя самата е много експресивна и до скоро често е губела мачове, само защото не може да се овладее. В последно време нервните изблици на корта са все по-малко. Счупените ракети също.

- Всъщност, само две съм счупила с удар в земята. Веднъж обаче стана и от игра. Направих воле и тя се разпадна в ръцете ми. Преди две години като бях на европейските първенства треньорите ми казваха, че играя прекрасен тенис, но емоциите много ми пречат. Като сбърках една топка и после следваха още 3-4. Сега вече не чак така. Сега вече мога по-добре да си контролирам нервите и това ми помага да се измъквам от доста трудни ситуации по време на мачове.

Агресивният стил с мощни удари от дъното на корта също помага в напрегнатите моменти. Вивиан споделя, че мрази просто да прехвърля топката и се дразни на съпернички, които правят точно това.

- Ненавиждам такива клатения. Не мога да играя така. Харесва ми да разнообразявам играта. Да удрям силно топката. Любимата ми тенисистка е Серина Уилямс. Много е борбена. Не само на корта. Имаше проблеми извън него, върна се и пак бие всички наред. Мнозина казват, че е дебела, че не знам си какво...а тя е супер бърза, въобще не й пречи, не й пука.

Златанова тренира изключително усърдно, за да може да вдига непрекъснато нивото си и да се приближава към най-добрите в света. Често пътува до София, за да се възползва от отличните условия, които предлага Националният тенис център. В Пазарджик пък основно се подготвя с вицешампиона на страната до 16 години Велислав Чолаков и със своята братовчедка Борислава Ботушарова. Тренировъчният процес обаче е труден. Особено зимата. Трябва да се играе в зала, на дъски. Съоръжението се ползва от още няколко групи деца, които практикуват различни видове спорт. Това налага строг график.

Тренировките са всяка сутрин от 8 до 10 ч., следва фитнес, почивка и вечерта отново от 20 до 22 ч. тенис.
- Общо взето така е всеки ден. Повечето пъти спя следобед. Освен това помагам на брат ми, защото той е първи клас. И учим заедно (смее се). Иначе и аз имам много уроци и тестове да взимам, защото съм на индивидуален план и трябва да наваксвам. Имам още 12 изпита и не знам как ще стане. Може би през юни ще ги взема, защото септември има много турнири за жени в България и е задължително да ги играя.

Въпреки че е само на 15, амбицията на Вивиан е да започне да се състезава основно в женските турнири.
- Иначе няма смисъл. Обмислях с родителите си да играя до 18 години, за да мога да отида на Roland Garros и Australian Open. Но това означава, че след това трябва да започна отначало при жените и няма смисъл. А в момента ми трябва само още 1 точка и вече ще имам класиране за WTA и ще бъде по-лесно. Предстоят ми няколко турнира в Анталия, после Гърция, тук и така. Целта ми е през тази година да бъда сред най-добрите 600 в света.

За да изпълни предизвикателствата, които сама си е поставила, Вивиан е категорична – никакви момчета. Може от време на време кино или пица с някоя по-близка приятелка.
Една от тях е братовчедката Борислава Ботушарова. Тя е с 3 години по-голяма от Вивиан и само преди няколко дни я победи на финала на държавното първенство за жени в зала. Това попречи на Златанова да постигне уникален требъл, след като по-рано през годината спечели титлите до 16 и 18 годишна възраст.

- Вече няма място за спечелените купи. Витрината е пълна. Казах на татко ми да измисли нещо (смее се). Броих ги наскоро. Имам към 70 купи и още 40 медала.
Освен да печели отличия Вивиан има и друга страст – рисуването. Неподозираният талант се появява изведнъж.

- Моята баба почина преди 9 месеца и оттогава започнах да рисувам. Майка ми остана много изненадана, защото никога преди това не бях опитвала. Харесва ми. Като почна и мога и 5-6 часа без да спра и да се уморя. Обичам да рисувам графики. С черен молив само. Не цветни картини.

Вивиан е творец. Както с молива върху платното, така и с ракетата на корта. Тенисът обаче е приоритет. Златанова е в началото на своя път, но с амбицията и талантът, които тя притежава е само въпрос на време баща й да бъде изправен пред “затруднението” да търси още свободно място във витрината с трофеите.

Автор: Петьо Борисов, "7 дни спорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини