Надал се завърна, но му трябват промени в програмата



05-03-2013 12:37 | Патрик Муратоглу

Завръщането на Рафаел Надал на голямата тенис сцена е гледка, която предизвиква щастие. Дори и съперниците му да говорят за някакъв вакуум от време, в което Рафа отсъстваше заради контузии в коляното. Надал липсваше на света на тениса вероятно толкова много, колкото тенисът липсваше на Надал.

И първите резултати са много обнадеждаващи. В първия си турнир във Вина дел Мар той достигна финал, след това спечели в Сао Пауло и Акапулко, където смаза световния №4 Давид Ферер на финала.

И ако съперниците му в първите два турнира бяха по-скромни, то опонентите в Мексико – Николас Алмагро и Давид Ферер са всичко друго, но не и такива. Надал започва да се доближава до най-добрата си форма, що се отнася до представяне на клей корт.

Но завръщането му го нарани. Той игра с болка. Надал видя проблемите с началния си удар, като по време на двубоите си бележеше едва няколко, или дори нито един асове. За сметка на двойните грешки, които се увeличиха. В мача срещу Жереми Шарди (бел.ред. в Чили), Надал допусна 3 двойни грешки в рамките на един гейм и имаше защо да се тревожи.

Лично аз видях и леки проблеми с предвижването му по корта, които си обяснявам с болката в колената и месеците извън игра. Но тези кусури се превъзмогват и Надал отново може да стане безпощаден към съперниците си. Това, което го прави велик играч е неговия непоклатим дух. Той се опита отново да играе без ограничения и показа търпеливост, когато някои от ударите му не се получиха. И това разбира се е нормално, когато един състезател не е играл в продължение на 8 месеца.

Останах заитригуван от реакцията на публиката. Никой не се изненада от това, което видя. В миналото подобри резултати постигнаха Жустин Енен, Ким Клайстерс и Серина Уилямс, които успяха да спечелят турнири непосредствено след завръщането си след дълга пауза. Тогава хората говореха за слабостта на женския тенис. Точно поради тази причина сега съм щастлив да видя, че подобен феномен е възможен да се случи и в мъжкия тенис. Състезателките, които изброих, бяха толкова доминиращи в спорта във времената преди да слязат от сцената поради една или друга причина, че имаха силите да се върнат на същото високо ниво. Нека просто да поздравим тези шампиони за качествата, които притежават.

Какво следва от тук нататък за Рафаел Надал? Знаем, че той може да бъде фактор, но също така знаем, че с напредването на възрастта му и неговата история с контузиите, ще има новости в следващите му планове. Рафа ще трябва да направи програмата си много внимателно, за да остане в спорта възможно най-дълго.

Трябваше ли да пропусне Индиан Уелс и Маями, за да избегне бързата смяна на две коренно различни настилки? Може би. Надявам се, че той ще бъде разумен и няма да прави грешки в програмата си, за да можем отново да видим най-доброто от него.

Патрик Муратоглу, "Евроспорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини