Съдът спря разширението на комплекса "Ролан Гарос"



Съдът спря разширението на комплекса "Ролан Гарос"
Свързани турнири
Тагове
02-03-2013 13:55 | Николай Драганов

Административният съд в Париж е анулирал споразумението между "Ролан Гарос" и градът за разширяването на територията на комплекса.

 

Според решението на магистратите, не са взети под достатъчно внимание притесненията на местните жители и организации, а сумата договорена между френската федерация по тенис и града е прекалено ниска. Съдът е дал два месеца на местната власт, за да развали действащото споразумение с федерацията. В отговор тя обяви, че е приела с огромна изненада това решение и със сигурност ще обжалва. 

 

Решението за сериозен ремонт на "Ролан Гарос" бе взето през 2011-та, когато беше отхвърлен варианта Откритото първенство на Франция да напусне Париж. 

 

Реконструкцията и разширяването на стойност над 440 милиона евро включваха изграждането на нови мини-стадиони, както и покрив и светлини над "Филип Шатрие". По план откриването на изцяло обновения комплекс трябваше да се случи за турнира през 2016-та година.

 

Различни екологични групи и местни жители обаче се бореха отдавна срещу това споразумение, тъй като разширяването според тях ще се отрази негативно на намиращата се в непосредствена близост ботаническа градина. Няколко месеца преди началото на тазгодишния "Ролан Гарос", организаторите обявиха категорично, че реконструкцията "няма да засегне нито едно дърво или цвете". Според съда обаче, гражданите не са получи достатъчно гаранции за това твърдение.

 

Очакванията са френската федерация и местната власт да опитат да намерят ново решение и да сключат ново споразумение, но съществува и вариант Откритото първенство на Франция отново да потърси друг изход на проблема с изключително малката площ, на която се провежда в момента турнира.

 

В момента "Ролан Гарос" заема площ от 8,5 хектара докато "Уимбълдън" например, се простира на 18,5. След стопирания ремонт комплексът в Париж трябваше да нарастне до около 13 хектара, което да увеличи и посещаемостта със 150 000 души за двете седмици. От малката пространство и липсата на покрив са се оплаквали големи имена в тениса като Роджър Федерер и Жустин Енен.

 

През 2011-та година федерацията отхвърли вариантите турнирът да се премести във Версай, Гонес или Марн ла Вале, които щяха да отдалечат турнира от самия град. Тогава босовете на френския тенис прецениха, че искат да запазят уникалността и традициите, но обещаха сериозна реконструкция.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини