България приема Естония в Пловдив за Купа „Дейвис”



19-02-2013 11:50 | Станко Димов

Пловдив ще бъде домакин на важния двубой за Купа „Дейвис”  между отборите на България и Естония. Срещата е от 5 до 7 април на червените кортове на ТК „Локомотив” и е за оставане във втора група на Евро-африканската зона на турнира.

Градът има дълбоки традиции в организирането на тенис мачове на високо ниво. От 1997 години насам Пловдив за пети път приема състезания от турнира. Под тепетата съставът на България е изиграл 12 двубоя, от които е спечелил 11.

През 1997 и 2008 година там се проведоха зоналните турнири от III група. През 2006 година на „Локомотив” националите преодоляха Кипър с Маркос Багдатис с 3-2, за да запишат една от най-стойностните си победи за Купа „Дейвис”. През юли 2009 година, при загубата от Латвия, първия си мач като капитан, макар и само за тази среща, записа сегашният наставник на тима Димитър Господинов.

„Пловдив е добър избор. За отбора е важно момчетата да се раздадат напълно, за да спечелим тази важна среща. Не смятам, че червените кортове ни дават предимство, но се надявам атмосферата на „Локомотив” и поддръжката на зрителите да ни помогнат за успеха”, заяви капитанът Господинов.

До двубоя от 5 до 7 април се стигна, след като в първия кръг (1-3 февруари) националите отстъпиха с 2-3 на Финландия в зала „София”, а естонците загубиха със същия резултат от Ирландия в Дъблин.

Единственият мач на България срещу Естония също е бил в Пловдив. През 1997 година България, с капитан сегашният президент на БФТ Стефан Цветков и в състав Иван Кескинов, Орлин Станойчев, Иво Братанов и Ивайло Трайков, побеждава с 3-0 отбора на балтийската република, без да дадат на съперниците си и сет.

„Горди сме, че отново ни е оказана честта да сме домакини на среща от Купа „Дейвис”. Пловдив обича тениса и съм сигурна, че нашата компетентна публика ще окаже пълна подкрепа на отбора ни. Надявам се, че успешните мачове на България в нашия град ще продължат”, коментира изпълнителният директор на ТК „Локомотив” (Пловдив) Дора Рангелова.

През 2013 година освен това домакинство Пловдив ще приеме и два международни турнира за мъже на ITF през май и юли. Седмица след двубоя България – Естония в града ще се проведе и традиционният силен международен турнир за юноши и девойки до 18 години.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини