България приема 10 турнира на ITF през 2013-та година



15-02-2013 11:28 | Николай Драганов

През 2013 година  в България ще се проведат най-малко 10 турнира за мъже и жени от календара на Международната тенис федерация (ITF), които носят точки за световните ранглисти. Това е най-голямото количество международни състезания, на които страната ни е домакин. Проявите могат и да се увеличат. В бройката не влиза и Турнирът на шампионките в София (29 октомври – 3 ноември), който е под егидата на Женската тенис асоциация (WTA).



Шест ще бъдат състезанията за мъже от категорията „фючърс” (с награден фонд по 10 000 долара), четири са проявите за жени. Международните турнири започват с първото от трите състезания за мъже Carlsberg Cup, чиято основна схема стартира на 13 май в Пловдив на кортовете на ТК „Локомотив”. На 20 май е началото на втория турнир във Варна (ТК „Черно море-Елит”). Както и през 2012 година, Carlsberg Cup завършва на кортовете на Българския национален тенис център с турнира от 27 май.



Фючърсите продължават със състезание в Бургас от 17 юни. Седмица по-късно е проявата в Стара Загора, а на 1 юли е турнирът в Пловдив. И на трите състезания в последните два дена ще има детски празници – турнири от програмата „Тенис 10”, които ще се проведат преди полуфиналите и финалите.

 

Международните турнири за жени на ITF ще започнат на кортовете на ТК „Левски” в София от 9 септември. Тази проява и следващата в Добрич от 16 септември са с награден фонд по 25 000 долара. Останалите турнири са с награден фонд 10 000 и са на 23 септември във Варна и на 30 септември в Хасково. Много е вероятно да има поне още един женски турнир в календара.

„Чест, но и отговорност е, че ще бъдем домакини на толкова много турнири през 2013 години. Наш приоритет като федерация е грижата за юношите и девойките. С тези състезания им даваме шанс за много международни изяви. Другият ни приоритет е работата с тенисистите до 14 години”, коментира президентът на БФТ Стефан Цветков.

На турнирите на ITF у нас са записали първите си международни изяви множество български тенисистки и тенисистки, включително Цветана Пиронкова и Григор Димитров.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини