Тайната на отлично прикрития начален удар от Пийт Сампрас



Тайната на отлично прикрития начален удар от Пийт Сампрас
Свързани играчи
Тагове
15-02-2013 09:37 | Николай Драганов

Отличният сервис на Пийт Сампрас несъмнено бе едно от нещата, които изведоха легендарния американец до върха на световния тенис и до купищата трофеи, с които може да се похвали. Подобно на Роджър Федерер в днешни дни, Сампрас притежаваше страхотна способност да прикрива посоката на изпълнение на своя начален удар. Как да постигнем това – ето какво ни съветва самият той...

Тренирайте да хвърляте топката по един и същ начин за всеки вид сервис.  „Нямах най-бързия сервис, но имах най-добрия и прикриването му определено е основен фактор. Няма никакъв смисъл да сервирате силно, ако противникът ви знае къде точно отива топката. Ако го накарате да се чуди и да отгатва, това ще ви е от много по-голяма полза. Хората често ми казваха „не мога да разчета сервиса ти”. Ако позицията на тялото ти винаги е еднаква при всички видове начални удари, ако положението на ракетата не се променя, противникът със сигурност ще има огромни проблеми. Всичко е в ръката, китката и захвата на ракетата. Не е лесно, така че колкото по-рано започнете с тренировки за прикриване, толкова по-добре. Аз започнах много рано, още като дете и това стана част от поведението на мускулите им, от техните спомени. Поради тази причина се справях толкова добре и като възрастен.”

Опитайте тази тренировка.  „Като дете моят треньор ме подлагаше на следното изпитание – караше ме да хвърлям топката и докато тя е във въздуха викаше къде искам да стрелям. „Ляво, дясно, по-късо, по-дълго, в тялото на съперника”. Това бе чудесно, защото означаваше, че хвърлянето винаги е еднакво. Аз самият не знаех къде ще насоча топката до последния момент. Можете доста да се позабавлявате с това упражнение, чакайки до последно да разберете къде и как да ударите. Правете това с часове и ще видите, че прикриването ще бъде доста по-лесно.”

Подобрете точността си. „Точността е изключително важна. Ако нацелвате точно определените предварително места, противникът ви ще бъде много затруднен.”

Не се вманиачавайте в един и същ сервис – бъдете колкото е възможно по-вариативни. „Мисля, че прекалено много играчи се съсредоточават само върху една желана точка за изпълнение на начален удар и това ги прави предвидими. Използвайте всички начални удари, които умеете. Миксирайте, изкарвайте съперника от корта, стреляйте в T-то или в тялото му. Разбира се, аз умеех да удрям и доста здраво, но миксирането и прикриването на началния удар бе това, което ми даваше наистина голямо предимство.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини