Националите до 12 години започват участие в зимните купи



23-01-2013 18:38 | Станко Димов

Тази седмица започват традиционните Зимни купи на Тенис Европа за състезатели до 12, 14 и 16 години. Общо 176 национални отбора ще вземат участие в тях. България започва участието си при 12-годишните момчета и момичета.

Момчетата, с капитан Тодор Енев, заминаха днес за руския град Казан, където от петък до неделя е един от четирите квалификационни турнира. В националния отбор са държавният шампион в зала за 2013-а Адриан Андреев, подгласникът му Симеон Костов и спечелилият плейофа за третото място Донован Лилов (на снимката). Двубоите в състезанието са във формат два сингъла и една двойка.

БФТ осигури лагер на националите в зала „София”. Жребият за турнира в Казан се тегли утре вечер. Останалите тимове в групата са домакините от Русия, Финландия, Литва, Румъния, Сърбия и Швеция. Играе се в схема на пряко отстраняване, като съставите, достигнали до финала, се класират за заключителната фаза, която ще се проведе от 8 до 10 февруари в Рожнов под Радхостем, Чехия.

„Момчетата показаха голямо желание и старание по време на лагера и мисля, че са добре подготвени за предстоящите тежки двубои. Надяваме се на успех в Русия”, коментира националният треньор Енев.

При момичетата до 12 години капитан е другият национален наставник Ивайло Трайков, който също проведе лагер в зала „София”. Отборът включва първите три от държавното първенство в зала: Розалина Юсева, Мелади Тодорова и Катрин Александрова. Те ще играят в Онещи, Румъния. Двубоите са по същата схема, както при момчетата и също започват на 25 януари. В група „С” са още съставите на Румъния, Беларус, Латвия, Молдова, Швеция и Украйна.

В края на следващата седмица – от 1 до 3 февруари, в зимните купи ще се включат и тенисистите до 14 и до 16 години. При юношите до 14 години България играе в Будапеща, заедно с Унгария, Австрия, Чехия, Дания, Великобритания и Сърбия или Гърция. Капитан на отбора е Георги Чочев, който разчита на Калоян Димитров, Златан Палазов и Симон-Антони Иванов.

Девойките в същата възраст участват на квалификационен турнир в Раковник, Чехия. Нашият отбор е в състав: Изабел Николаева, Зиновия Ванева, Стефани Арсова. Капитан е Александър Николов. Другите тимове там са Чехия, Естония, Франция, Гърция, Холандия, Полша, Румъния.

Юношите до 16 години са в Шоле, Франция. Капитанът Петър Рангелов ще заведе там Мартин Димитров, Велислав Чолаков и Петър Андреев. В групата са също Австрия, Дания, Франция, Великобритания, Гърция, Израел и Швейцария.

И девойките в тази възрастова група започват във Франция, но в град Брест. Капитанът Александър Пенев ще разчита за добро представяне на отбора на Вивиан Златанова, Елизабет Данаилова и Петя Аршинкова. В зоната са още съставите на Франция, Хърватия, Сърбия, Испания, Швеция и Украйна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини