Бащата на Каро: Правя номера на моята дъщеря



01-12-2012 13:20 | Мара Калчева

За Каролина Вожняцки се говори повече, отколкото за настоящите лидерки в световната ранглиста. Тя е уникална тенисистка, която завърши 2010 и 2011 г. като номер едно в света, при това е една от малкото в историята, която е била първа ракета без да спечели турнир от Големия шлем. За тайните на 22-годишната датска тенисистка с полски корени говори нейният баща и треньор Пьотър Вожняцки в интервю за „Российская газета”. 


- Доволен ли сте от играта на Каролина в Турнира на Шампионките в София?
- Да, тя игра добре в София. Но има само една „осмица”, която игра на заключителния турнир на WTA в Истанбул. Що се отнася до турнира в България, това състезание се провеждаше преди в Бали. Това го разбирам – курорт, може да си починеш! София също е хубаво място, но не и през ноември! Макар че, ако говорим сериозно, турнирът си го биваше. Участничките бяха прилични. Каролина загуби от Надежда Петрова. Полезно е да завършиш сезона с хубав мач.


- В професионалния тенис има много полякини или с полски произход. Как си обяснявате този факт?
- Наистина – сестрите Радвански, канадката Александра Вожняк, Забине Лизицки и Ангелик Кербер, даже и у австралийската тенисистка Саманта Стосър тече полска кръв. Не знам защо много водещи играчи имат полски произход. Може би те са упорити и трудолюбиви.


- Продължава ли „славянският бум” в женския тенис?
- Мисля, че е свързано с отварянето на света. Всички могат да пътуват, разполагат с международни паспорти. Има хора, които се интересуват от спорт и влагат пари в развитието на тениса. Не жалят пари за своите деца. Вярно, че и преди в Полша спортът беше на почит. Там израснах и играех футбол. Но възможностите на спортистите бяха ограничени.


- Тенисът е крайно индивидуален спорт. В този смисъл приятелството между тенисистите е рядко явление.  А Каролина е много добра приятелка с Агниешка Радванска...
- О, тя е приятелка и с Вика Азаренка от Беларус. Странно е, че когато състезателят достигне върховете, мениджърите го съветват да не общува много с други спортисти, да бъде равнодушен и да не допуска никого до себе си.



- Нещо подобно прави обкръжението на Мария Шарапова.

- Точно така. Но ние с Каролина смятаме, че това е глупост.  Тенисът представлява едно голямо семейство. Как да се въздържаш да не общуваш с никой, когато ние отсядаме в едни и същи хотели! Щастлив съм, че Каролина не си вирна носа, дори тогава, когато беше първа ракета на света. Точно затова я уважават.


- Известно е, че и Серина Уилямс е добра приятелка на вашата дъщеря.
- Те се уважават и се познават много добре. Винаги, когато американката играе с Каролина, отбелязва, че се настройва за много сериозен сблъсък. Веднъж Серина каза на Каролина: „Когато престана да играя тенис се надявам да ме извикаш в твоята ложа в качеството на консултант”.


- Вие сте главен треньор на Каролина. Няма ли да допуснете друг наставник до дъщеря си?
- Първо, аз въобще не съм треньор! Не съм играл тенис. Считам се за треньор асистент. Но ние постоянно търсим спаринг-партньор. Той трябва да е мъж, защото жените обикновено се откъсват от тениса след края на професионалната кариера и не искат да работят като спаринги. Момчетата са по-добри във всяко отношение. Трябва ни и грамотен физиотерапевт, и добър специалист по физическа подготовка. Сега сме в процес на събиране на нов екип. Но аз ще остана да работя с Каролина. Ако искате, аз съм нейният главен треньор. Знаете ли, в първите осем години – а Каролина се роди в Дания – аз бях много лош треньор за нея. Не разбирах какво е тенис и се учех заедно с нея. Разбира се, познавах спорта, помогнах й да направи първите си стъпки. Но занапред имаме още много да работим.



- А всички тези слухове, че спирате да бъдете наставник на дъщеря си?

- Това са пропагандни уловки, които не идват от нас.


- Каролина е на 22 години, но когато завърши кариерата си кого ще подготвяте?
- Никой за нищо на света. Ще се занимавам с други неща.


- Жена ви Анна играе ли тенис?
- На любителско ниво. Тя много време прекарваше на корта, когато нашата дъщеря беше на шест годинки. И колкото да е странно Анна не искаше да играе с Каролина, а само с мен. А Каролина молеше и молеше: „Вземете ме да играем!” Тогава й казах: „Ще играем заедно”.


- Защо Каролина имаше толкова проблеми през 2012 г, особено в началото и в средата на сезона?
- Когато си на първо място и няма накъде нагоре, пада мотивацията. Има и други причини. Каролина е младо момиче, появи се приятел в нейния живот, това също отнема време. Плюс това направихме експерименти в подготовката, тя работи с други треньори и така загуби концентрация.  Сега схемата на тренировки и тактиката са такива, каквито трябва да бъдат според моето собствено виждане. Женският тенис е преди всичко ум, работа с главата. Каролина има глава, опит, игра, ще продължим да работим.


- Работите ли за това дъщеря ви да се върне на трона?
- Не, това не е най-важното.  Каролина е стопроцентова тенисистка от Топ 10. А главната ни цел е да спечели турнир от Големия шлем.


- Кога?
- Преди чувах този въпрос всеки месец.  Но вижте – водещите тенисистки, даже Серина Уилямс, не могат да играят на най-високо ниво в няколко турнира поред от Големия шлем. Натоварването е убийствено. Невъзможно е да издържат физически и психически. Изравниха се силите в Топ 10 на света. Няма голяма разлика в точките, които тенисистките събират.  Нивото на женския тенис се вдигна, все повече момичета играят добре. Печели тази, която се намира в най-добра физическа кондиция. Но е нереалистично да поддържаш форма през цялото време. Да, Каролина все още не е шампионка. Въпреки това ви гарантирам, че приемаме предизвикателството тя да спечели турнир от Големия шлем.


- Вярно ли е, че на 10 години Каролина е тренирала в Москва?
- Да, тогава се занимавах с бизнес в Москва и често идвах в Русия. Каролина играеше с една от най-добрите руски тенисистки при девойките. Яви се на тренировъчни тестове и не ги издържа. В Москва ни дадоха да разберем, че Каролина е безперспективна за тениса. После се насочихме към западни специалисти. Отговорът беше същият – тя няма данни. Но си помислих – нима е толкова сложно да се научиш да играеш тенис?! Даже куче може да научиш да танцува! От ранното й детство втълпявам на Каролина: „Ти си най-добрата!”, „Ти ще бъдеш първа!” Моята увереност в силите на Каролина се предаде на самата нея. Разбирате ли сега колко е важно, особено за момиче, да вярва в своя стил?!


- Беше ли ви некомфортно в Москва по време на турнира за Купата на Кремъл?
- Напротив. Всичко ме радваше. Тук имам много приятели. Удоволствие е да общуваш с руснаци. Успях да се срещна със старите приятели, а и нови открих.  Заедно с Каролина ходихме  в студиото на вашия моделиер и дизайнер Виктория Андреянова. Тя ни покани и подари на Каролина няколко рокли от своята колекция. Други ние сами си купихме. Не си бяхме донесли топли дрехи, а и нямаме такива, защото живеем в Монако. Москва е единственият град, където можеш да се снабдиш с топла връхна дреха.  Така че освен вечерни и ежедневни рокли купихме на Каролина елегантно палто от английска вълна. Приятно ми е, че доставих радост на дъщеря си. Една от роклите Victoria Andreyanova Каролина избра за официалния жребий на турнира в София.


- Пьотър, нима вие се разпореждате и с гардероба на своята дъщеря?
- Отношенията ни с Каролина не се основават само на принципа „баща – дъщеря” и „треньор – състезател”. Освен това ние сме и отлични приятели.


- От нещо останахте ли недоволни в Москва?
- Всичко беше наред. Само закуската в хотела струваше 60 долара, които трябваше да платим допълнително. Такива цени не съм виждал даже в Монте Карло. Но ние намерихме решение.  Каролинка отскачаше в съседното кафене или в супермаркета и купуваше това, което иска – зърнена закуска, мляко или сладкиши. С това тя обича да закусва. Разберете, не го правеше, защото в хотела е скъпо, а защото в съседните места беше по-вкусно и имаше, каквото ни трябва.

 
- Пьотър, вие сте весел човек и с лекота общувате с дъщеря си. Никога ли не сте строг с нея?
- Понякога съм много строг. Знаете ли как й крещя?! Но обичам да се надсмивам над Каролина, да се шегувам с нея. В Китай тя не искаше да хапне месо – страхуваше се, че може да се окаже кучешко. Тогава й купих плюшени кученца и написах на всяко от тях: „закуска”, „обед”, „вечеря”. При друг случай надух няколко балона, напълних ги с вода и... сами може да се досетите какво стана.


- През цялото време говорите „Каролина”. А как я наричахте в детството?
- Каролинка, Каролина. А сега понякога и Каро...


- Говорите отлично руски.
- Родил съм се недалеч от Киев. През 2013 г., веднага след Уимбълдън искам да потърся мястото, където са живели моите родители.


Автори: Анастасия Грищенко, Александр Ерастов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини