Чехия е новият шампион за Купа „Дейвис”! (обновена)



18-11-2012 21:08 | Станко Димов

Чехия е новият шампион в турнира за Купа „Дейвис”, неофициално световно отборно първенство по тенис. На финала домакините се наложиха с 3:2 победи над миналогодишния първенец Испания. В решителния пети двубой победата за чехите взе ветеранът Радек Щепанек, който се наложи с 3:1 сета над Николас Алмагро. В отделните части 6:4, 7:6 (0), 3:6, 6:3.

Това е първа титла от Купа „Дейвис”, която Чехия печели като независима държава! Предишният триумф датираше от 1980-а година (Чехословакия).

Благодарение на триумфа Чехия стана първата нация, която успява в рамките на една календара година да спечели едновременно „Хопман Къп”., „Фед Къп” и Купа „Дейвис”. Никак не лошо постижение за държава, която не организира нито един турнир от календара на АТР или WTA!

По-късно през месеца Щепанек ще навърши 34 години, но едва ли ще получи по-добър подарък от този, който самият той си достави в последния официален двубой за сезона.

"Мечтаех за този момент през целия ми живот. Безкрайно съм щастлив, че днес мога да застана пред вас като победител. Днес целия отбор е победител. Ние сме новите шампиони", каза Щепанек, който едвам говореше от силните емоции.

С няколко думи как се разви финалът – в петък Чехия и Испания си размениха по една победа на сингъл. Ферер победи с 3:0 сета Щепанек, с след това Бердих се справи с 3:2 сета с Алмагро.

В събота по традиция се проведе двубоят на двойки, в който в последния възможен момент капитанът на чехите реши да пусне на корта Бердих и Щепанек, а не Иво Минар и Лукаш Росол, които бяха първоначално обявени за двубоя. Бердих и Щепанек се отплатиха с победа, с която домакините поведоха с 2:1 победи.

В неделя Давид Ферер върна надеждите на Испания, след като победи Бердих в три сета и изравни общия резултат във финала – 2:2 победи! Така новият шампион трябваше да бъде определен от заключителния сблъсък между Щепанек и Алмагро, в който ветеранът се наложи.

Победата за домакините ще бъде по-сладка и от факта, че тазгодишното издание на Купа „Дейвис” бе под юбилейния №100.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини