Лос Анджелис остава без тенис



16-11-2012 23:04 | Мара Калчева

Известният турнир на АТР в Лос Анджелис се мести в столицата на Колумбия – Богота. Американският спортен журналист Бил Симънс анализира причините за този тъжен край в статия за Inside Tennis.

С едно по-малко станаха спортните събития в Лос Анджелис. Тенис асоциацията на Южна Калифорния, която от 85 години провежда в града тенис турнир, подписа договор с група колумбийски инвеститори, които планират да преместят състезанието в Богота.

Сделката се оценява на половин милион долара. Така следващото лято Градът на Ангелите ще мине без тенис.

Това е втори удар по калифорнийския тенис. През пролетта обявиха, че турнирът АТР SAP Open се мести от Сан Хосе в Рио де Жанейро. По този начин "Мастърс 1000" в Индиън Уелс остава единственият мъжки турнир на запад от Синсинати. През 1980 г. в САЩ имаше 80 АТР турнира. През следващия сезон те ще бъдат едва 13.


Любимият на всички турнир в Лос Анджелис се финансираше от известния тенисист и функционер Джек Креймър. Същевременно състезанието смени много спонсори в последните години. Последният от тях, застрахователната компания "Farmers Insurance", се отказа да поддържа турнира през следващия сезон.

Така през 2013 г. тенис асоциацията на Южна Калифорния загуби половин милион долара от самостоятелно организиране на състезанието. Както каза един от директорите на SCTA, "за последните 2-3 години ние загубихме повече от два милиона долара и не можем да си позволим да фалираме”.


Историята на Farmers Classic започва през 1927 г, когато се провежда първият Pacific Southwest Tournament. Няколко десетилетия това беше прекрасен, уютен турнир, любим на много от звездите (например на Чарли Чаплин). През 1984 г. преместиха състезанията в тенис центъра на Лос Анджелис, където те се провеждаха до 2012 година.

Турнирът има велики шампиони, като Бил Тилдън, Доналд Бъдж, Джек Креймър, Панчо Гонсалес, Род Лейвър, Джими Конърс, Джон МакЕнроу, Борис Бекер, Стефан Едберг, Пийт Сампрас, Андре Агаси, Джим Къриър и Майкъл Ченг.


След финансовата криза през 2008 г. Farmers Classic започна да изпитва сериозни трудности, а летните Олимпийски игри тази година в Лондон на практика окончателно срутиха турнира в икономически план.

Проблемите на турнира в Лос Анджелис са аналогични на тези в Сан Хосе. Преди феновете идваха да гледат, защото на кортовете можеше да проследят изпълнения от най-висока класа, а на трибуните седяха холивудски звезди.

Но сега великите шампиони предпочитат да си почиват след напрегнатия „Ролан Гарос” и Уимбълдън. Не ги привлича и скромният награден фонд, както и ниската категория на състезанието. През 2011 г. Новак Джокович пристигна в Лос Анджелис по бизнес дела и посети турнира само като почетен гост. Същото направи и Серина Уилямс няколко години по-рано.

 

Постепенно турнирът загуби и вниманието на американските играчи. В последните години шампион ставаше не толкова харизматичният Сам Куери, докато Анди Родик, Марди Фиш и братята Брайън избягваха да идват на Сънсет булевард. През 2011-а организаторите дори престанаха да плащат на известните тенисисти за участие (например 400 хиляди долара получи за две години Хуан Мартин дел Потро).

 

Стана така, че традициите в тениса на Южна Калифорния постепенно се изместиха на Запад от щата – в Индиън Уелс, където е по-слънчево, има свободно пространство и най-важното  - много пари.

Функционерите на SCTA предлагаха на собственика на BNP Paribas Open Лари Елисън да купи турнира, за да го провежда паралелно с женските състезания в Сан Диего. Сделката обаче не можа да се осъществи.

 

Така славната история на турнира стигна своя край. Независимо от тихия протест на духовете на Джек Креймър, Дон Бъдж и Бил Тилдън, следващото лято в Лос Анджелис ще мине без тенис.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини