Новак Джокович: Тази титла е за баща ми



13-11-2012 16:31 | Станко Димов

От върха се гледа най-добре, но и се пада най-тежко. Тази максима важеше с пълна сила за Новак Джокович през сезон 2012, който той започна и в последствие завърши като №1. Сърбинът имаше изключително трудната задача да се справи с напрежението и в същото време да защити поне част от тези 3 титли от Шлема и 5 от „Мастърс 1000” сериите, които бе спечелил през 2011. И макар да спечели „само” 5 титли, в това число Australian Open  и заключителния „Мастърс” в Лондон, сърбинът завърши годината подобаващо и заслужено „ще зимува” като лидер в ранглистата.

„Беше много дълга година, много дълги две години, но и много успешни”, коментира Ноле след успеха в зала О2 Арена в Лондон. „Наистина не знаех как ще се справя след изключителната 2011-а година за мен. Вярвам, че трябва да използвам максимално добре времето, в което играя най-добрия си тенис и в което най-накрая съм осъзнал какво трябва да направя, за да печеля големите турнири”, сподели сърбинът.

В понеделник вечер Джокович победи Федерер със 7:6 (8), 7:5 и по този начин приключи турнира в Лондон с 5 победи и 0 загуби. Освен над Федерер, сърбинът се наложи и над Анди Мъри, Хуан Мартин дел Потро, Томаш Бердих и Жо-Вилфред Цонга.

С успеха над Федерер в понеделник Джокович излезе на първо място и по още един показател – за победите в рамките на един сезон. Сърбинът завършва годината със 75 успеха, с един повече от Давид Ферер.

„Това беше моето време, моят момент, когато трябваше да се изправя срещу много трудности, особено извън корта. Когато дойдох в Лондон моят баща се бореше за здравето си. Това ми даде допълнителна сила да победя, да го направя за него. Той беше една от причините да играя за всяка една точка в целия турнир. Затова тази титла е за него”, каза още Джокович.

„Преди турнирът да започне получих отличието за №1 в света. След това го затвърдих с титлата в Лондон. Това означава много за мен и моят тим, тъй като ние знаем какви усилия и посвещения сме положили, за да получим тези забележителни резултати”.

Ноле разкри и програмата си до края на годината. „В следващите 6-7 дни ми предстоят няколко инициативи с демонстративен характер. След това, може би в срок на 2 седмици и половина, се отдавам на пълна почивка. Ще отида на някоя топло място, без тенис ракети с мен, без да мисля за тенис. Това ще е периодът, в който трябва да презаредя батериите си”.

В заключение сърбинът не пропусна да похвали и своето кученце Пиер, който придобива все по-голяма популярност. „Пиер винаги ме разсмива, което ми помага да се отпусна. След този успех той ще получи бонус – екстра кокал”, каза с чувство за хумор сърбинът.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини