Новак Джокович отново е №1 в класацията на ATP



06-11-2012 02:18 | Искрен Минчев

За втора поредна година Новак Джокович е най-добрият играч според годишните ATP World Tour Awards. От световната тенис асоциация оцениха и приноса на сърбина в различни благотворителни инициативи чрез неговата фондация и също като посланик на УНИЦЕФ.

В същото време Роджър Федерер също получи две награди. Той бе отличен за спортсменство и като любимец на феновете по света.

Ето и основните призьори в наградите на световната тенис асоциация за 2012-а:

ИГРАЧ НА ГОДИНАТА
Новак Джокович - 25-годишният сърбин стана първият играч след Роджър Федерер, който завършва като лидер в ранглистата в два поредни сезона. Ноле успешно защити титлата си от Australian Open, спечели три титли от "Мастърс 1000" сериите и достигна общо шест финала. Освен това той бе финалист на "Ролан Гарос" и US Open. За трети път в последните четири години той записа и поне 70 победи през годината.

ОТБОР НА ГОДИНАТА ПРИ ДВОЙКИТЕ
Боб Брайън и Майк Брайън - Американците завършват като номер 1 в ранглистата при двойките за четвърта поредна година и общо рекорден осми път. Те спечелиха общо седем титли през сезона. Най-впечатляващите им успехи са трофеите на US Open и от Олимпийските игри.

НАГРАДА "СТЕФАН ЕДБЕРГ" ЗА СПОРТСМЕНСТВО (определена от самите играчи)
Роджър Федерер - Швейцарецът получава този приз за осми път общо. Наградата се получава след гласуване между самите състезатели. Останалите номинирани бяха Марин Чилич, Хуан Мартин дел Потро и Давид Ферер.

ЗАВРЪЩАНЕ НА ГОДИНАТА
Томи Хаас - 34-годишният германец успя да се върне в топ 25, след като бе изпаднал извън първите 200 в света. Той бе извън игра 14 месеца между февруари 2010-а и май 2011-а година след операция. През годината той победи Роджър Федерер за титлата в Хале, което е най-сериозното му постижение.

НАГРАДА "АРТЪР АШ" ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
Новак Джокович - Сърбинът се присъедини към Рафаел Надал и Роджър Федерер като носител на това отличие, след като бяха оценени усилията на неговата фондация и работата му с УНИЦЕФ.

НАГРАДИ ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ ФЕНОВЕТЕ НА ATP:

ЛЮБИМЕЦ НА ФЕНОВЕТЕ НА СИНГЪЛ - РОДЖЪР ФЕДЕРЕР
31-годишният швейцарец печели тази награда за 10-а поредна година. Тя се определя след гласуване на официалния сайт на ATP. Този път той получи 57% от всички гласове. Втори завърши Анди Мъри, който изпревари с малко Новак Джокович и Рафаел Надал.

ЛЮБИМЦИ НА ФЕНОВЕТЕ НА ДВОЙКИ - БОБ БРАЙЪН и МАЙК БРАЙЪН

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини