Календарът на АТР – проблеми и решения



30-10-2012 16:51 | Мара Калчева

Следващата седмица в Лондон ще бъде представен проект за календар на АТР през сезон 2014 г. В очакване на това решение коментаторът на британския портал The Tennis Space Саймън Кембърс коментира календарните проблеми, стоящи пред шефовете на световния тенис.


Като смени капитанския пост начело на националния отбор на Франция с креслото на директор на турнира BNP Paribas Masters, Ги Форже знаеше, че се захваща с трудна работа. Отказът на Роджър Федерер да участва в тазгодишното издание е колкото обясним, толкова и неочакван.

Но той показа главния проблем пред „Мастърс” надпреварата в Париж – колко е трудно да привлечеш най-добрите тенисисти една седмица преди старта на Заключителния АТР турнир в Лондон.

Всеки, дори и най-незначителен намек за травма или даже мускулен спазъм е повод тенисистът да се откаже от BNP Paribas Masters и да фокусира усилията си на най-престижната надпревара за сезона, ако не смятаме четирите турнири от Големия шлем.

По тази причина мястото на парижкия „Мастърс” в календара винаги е било уязвимо. А когато Заключителният АТР турнир бе насрочен на следващата седмица, всичко стана още по-сложно. Заради това обстоятелство тръгнаха слухове, че през 2014 г. парижкият турнир ще бъде изтеглен през февруари.


Това обаче няма да реши проблема с магическо хапче, защото тогава са турнирите в Ротердам и Дубай. По време на Заключителния АТР турнир в Лондон се очаква да утвърдят проекта за календар през 2014 г. и тогава всичко ще се изясни – не само с Париж, но и с другите проблемни места от календара.

 

Например южноамериканският сезон на клей може да бъде преместен през декември, но тогава турнирите му ще загубят статута си на задължителни.
Неведнъж съм размишлявал за календарните проблеми в световния тенис и стигнах до следните изводи.

Например, Australian Open трябва да се премести от януари във втората половина на февруари. Аргументът, че така турнирът няма да се провежда по време на зимната ваканция, не е съществен. В края на краищата "Ролан Гарос" и Уимбълдън вървят през учебната година, но това не влияе изобщо на тяхната посещаемост.


Решението да се премести Уимбълдън с една седмица напред е едностранчиво и не е съгласувано с ръководството на US Open, но пък ще помогне много на тенисистите. Допълнителната седмица между "Ролан Гарос" и Уимбълдън ще удължи прекалено краткия сезон на трева и ще бъде от полза и за двата турнира.


Що се отнася до вероятното преместване на Australian Open, то подобна стъпка ще даде на състезателите повече време за подготовка. Плюс това през февруари в Мелбърн времето е много приятно. Но най-важното е, че това решение ще освободи в календара място за други турнири.

Ако австралийският Голям шлем се играе през февруари, то европейските турнири в зала, които сега са хаотично разхвърляни през февруари и октомври, може да се съберат в един сезон – през януари.

 

Такова решение обаче може да засегне интересите на турнирите в Индиън Уелс и в Маями. Ако си представим, че Australian Open започне на 15 февруари, то ще завърши в края на месеца. После играчите ще отидат в Калифорния – на същата настилка, на която вече са привикнали. Би било целесъобразно да се съкратят американските турнири от серията „Мастърс” от десет до седем дни. А след финала в Маями да започне европейският сезон на клей.


Заедно с изменения график на Уимбълдън ще се съкрати със седмица американският сезон на твърда настилка. Впрочем, неговата продължителност може да се запази, като се изтеглят азиатските турнири по-близо до заключителния. Едно време Заключителният турнир на АТР се провеждаше през януари и нямаше никакви проблеми с посещаемостта.


Ясно е, че няма идеално решение. Ще има турнири, чиито интереси ще пострадат повече. Но ако шефовете на АТР и ITF са загрижени за разрешаването на главния проблем – да се избегнат травмите и умората на играчите в нашата епоха на огромни физически натоварвания, то трябва да направят нещо.


Има смисъл и да се промени формата на Купа "Дейвис", като стане еднократно състезание, което да тече една или две седмици. Да, тази мярка може да се окаже непопулярна за уважаемите тенис функционери, но днес не е време да се мисли тесногръдо. Трябва да се действа, при това решително.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини