Серина, не си права



28-10-2012 09:59 | Мара Калчева

Осем години след първия им двубой Мария Шарапова и Серина Уилямс отново ще се срещнат на финала на заключителния  WTA турнир и ще определят коя от тях е най-добрата тенисистка на  сезон 2012.


И двете полуфинални срещи от заключителния WTA турнир в Истанбул изглеждаха предрешени. В победата на Серина Уилямс над Агниешка Радванска никой не се съмняваше. Но и Виктория Азаренка изглеждаше явна фаворитка срещу Мария Шарапова. 

Дисбалансът от 4-1 в последните им лични срещи в полза на Вика, включително няколкото разгромни победи в решаващи фази на големи турнири, говореха достатъчно красноречиво. Самата Серина, когато преодоля Азаренка в групата, заяви още на корта, че ще й се наложи да играе още веднъж с белорускинята в Истанбул, тоест на финал. Но американката сгреши.

На този турнир Азаренка почти не приличаше на онази тенисистка, която уверено взе титлата в Пекин. Бавните кортове в Истанбул като че върнаха първата ракета в света към пролетта на 2012 г., когато беше тежкия й период на клей.

А мачът срещу Ангелик Кербер показа категорично – Вика не е в състояние да смаже съперничката си със своя обичаен темп на игра. При това тя взе да допуска двойни грешки. Абсолютният й провал като качество на тениса срещу Серина и На Ли само потвърдиха опасенията, че Азаренка не е във форма.


Но за Мария Шарапова кортът се оказа много удобен - тя успява да обработи спокойно топката, да работи в защита и да строи широки комбинации. Точно при тези условия Мария е в състояние да надиграе и надбяга Виктория. И в това се убедихме в полуфиналния им мач.

Проблемни за рускинята бяха три момента – сервисът, поемането и нейната неподготвеност да завършва рано разиграванията. Провалът в двата последни елемента едва не коства на Шарапова и провал в мача срещу Радванска.


Но в събота всичко за Шарапова изглеждаше наред. Тенисистката като че се пренесе половин година по-рано в Щутгарт, където за първи път успя да преодолее Азаренка. Мария подаваше отлично, с висок процент и приличен брой асове, като при сервис във втори квадрат натовари по-малко опасния форхенд на съперничката си. Тя разбираше добре, че държи постоянно Азаренка под напрежение.

Движеше се блестящо, при това не само в задна линия, изтласквайки редките удари на Азаренка по правата, но и напред към мрежата. Макар Шарапова да не гледаш кой ъгъл пази Виктория, самият факт, че навлизаше дълбоко в корта и често играеше от въздуха, вече впечатлява. Трябва да отбележим колко добре Шарапова използваше геометрията на корта. По ъглите, катетите и хипотенузите, които тя чертаеше на терена, може да се изчисляват тригонометрични функции.


Уморена от тази математика и с един сет в пасив Азаренка съвсем се срина във втория сет, а после взе да се държи за крака – още една алюзия със Щутгарт. На Шарапова й се наложи да бие „тежко контузената” Виктория. Не мина и без боксуване.

При 4:1 и многобройни гейм-болове Шарапова с маниакална упоритост продължи да подава по правата, а Азаренка връщаше топката направо в краката на сервиращата. Чак на седмия опит Мария успя да се измъкне от кроткото връщане на съперничката.


На финала днес Шарапова трябва да се сблъска с още по-сериозен проблем. Не е случайно, че не е печелила срещу Серина вече осем години. Положението се усложнява от това, че американката вече смачка в Истанбул две тенисистки от голямата четворка без дори да включва на максимална мощност двигателите си.


Последната й жертва Радванска беше така омаломощена от маратонския си мач със Сара Ерани, че безшумно летящите й плоски топки и подрязвания само частично рушаха играта на Серина.

Надеждата беше мъничка, но полякинята умее като никоя друга тенисистка в елита да го чака. Умее, но не и този път. Не й стигнаха сили и емоции.

Агниешка прибързваше нехарактерно и играеше твърде праволинейно. И вместо да въвлече съперничката в блатото, я извади на твърда почва. Серина почувства ритъма и разгроми Радванска - 6:2, 6:1.

На мрежата, когато си стискаха ръцете, добродушната Уилямс изрази съчувствие и даже възхищение с думите „Ти си истински шампион” към съсипаната Агниешка Радванска.

Победителката отбеляза, че не всеки би излязъл на корта в такова състояние. Интересно какви думи ще намери Серина, за да утеши Мария Шарапова след финала? Дали пък няма да си признае, че е сгрешила за нея.


Автор: Олег Серегин

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини