Любомир Тодоров: И Бербатов идва за „Турнира на шампионките”



27-10-2012 00:14 | Мара Калчева

Репортер на ТЕНИС24 разговаря с Любомир Тодоров - медиен директор на "Турнира на шампионките" (Qatar Airways Tournament of Champions). Най-престижният тенис турнир, който някога е организиран в България, ще стартира в “Арена Армеец” в София на 30 октомври (вторник) и ще продължи до финала в неделя, 4 ноември.

 

- Какво се случва зад кулисите на турнира два дни преди старта?
- Започват да пристигат състезателките. Първа повлече крак тайванката Сие Су-Уей, която пристигна още в сряда, а в четвъртък направи първа тренировка. Тя изпробва новата настилка в “Арена Армеец” и остана много доволна от нейните качества. Сие Су-Уей е в София заедно с австралийския си треньор Пол Макнами – легендарно име в световния тенис. Той е  печелил титли на двойки от Уимбълдън и Australian Open, основател и организатор на Хопман Къп. Цветана Пиронкова също се появи в последните дни преди турнира, за да изпробва настилката.


- Къде са настанени тенисистките?
- Състезателките са настанени в Гранд Хотел София, в центъра на града, съдийският апарат – в хотел Метрополитън, а журналистите – Сентрал Парк.

 

- Колко журналисти са акредитирани за турнира на шампионките?
- Само от България са над 80, което означава небивал интерес. Честно казано, имаше и акредитации за медии, които не съм подозирал, че съществуват. Може би е така при всяко голямо събитие. Дано отразяването да бъде по достойнство. За чужди медии част от акредитациите пристигат чрез WTA и не мога да кажа точната бройка. Но една от първите акредитации беше за представителка на румънското списание “Тенис Партенер”. Има също журналисти от  всички големи агенции – Ройтерс, Асошиейтид Прес, Франс прес, ИТАР ТАСС, Синхуа – за репортери, фотографи и оператори. През следващата седмица България ще бъде столица на световния тенис. Турнирът на шампионките е изключително събитие. Има голям интерес от телевизии извън България. Самият факт, че надписът “София” на централния корт ще бъде гледан от милиони зрители по  света, е чудесна реклама на града ни.


- Какви официални лица очаквате от WTA?
- Лично председателят на WTA, Стейси Аластър пристига в понеделник за жребия, което е голяма чест за нас и признание за турнира. Очакваме също високи гости от България – премиера Бойко Борисов. Изпратили сме покани до цялото правителство.


- Как турнирът е осигурен финансово?
- Без помощта на държавата няма как. Спортът трябва да е държавна политика, за да се случат такива хубави турнири. Лично премиерът Бойко Борисов пое обещание за финансова подкрепа на този турнир и го изпълни. Но Българска федерация по тенис не разчита само на бюджета - 55% от общата сума за организацията е осигурила от спонсори. В тази криза трудно се събират пари. Сега успяхме благодарение на Катарските авиолинии, които ни помогнаха много във важен момент.


- Кои хора ви подкрепиха морално?
- Записахме серия клипове в подкрепа на турнира от известни български личности, като председателя на Българския олимпийски комитет – Стефка Костадинова, а също Христо Стоичков, Йордан Йовчев, Александра Жекова, Румяна Нейкова, Илиана Раева. Те заявиха желанието си да присъстват на турнира. Не е изключено и Димитър Бербатов да бъде наш ВИП гост на финала. Неговата фондация е наш социален партньор. Децата ще рисуват и така ще представят своята гледна точка към състезанието. Те ще имат кът във фоайето на “Арена Армеец”, където ще изложат рисунките си. Българската федерация по тенис е поканила и много деца в неравностойно положение от цялата страна да наблюдават безплатно състезанието.


- Какво ще кажете на хората, които още се колебаят дали да гледат мачовете на живо?
- Струва си да дойдат в “Арена Армеец”. Толкова силен турнир по тенис не е имало в България. Имената на тенисистките, които ще участват, гарантират високото му качество.

   
- Каква културна програма сте приготвили на тенисистките и гостите?
- Ще има много съпътстващи програми. Тенисистките и журналисти ще могат да се запознаят с нашата столица, със забележителностите, старините и модерната част на града, което е прекрасна реклама и на цяла България.


- Ще се справите ли с организацията?
- Ще се справим при всяко положение. Всяко начало е трудно. Като за първи път, има много подводни камъни, за които разбираме в последния момент. Въведени са строги правила, които спазваме на сто процента.


- А самите участнички имат ли някакви специални изисквания, както рок звездите например?
- Не, те все пак са спортисти, свикнали на ред и дисциплина. При тях няма глезотии. Аз лично посрещнах тайванката на летището. Тя беше много приятно изненадана, че въобще някой я посреща. Получи букет цветя и се трогна. Изключително скромно момиче, което пристигна в Гранд хотел София и само след един час замина на тренировка. Не може да става въпрос за капризи. И другите участнички са от същия калибър звезди.


- Дали ще има достатъчно публика, особено през делничните дни?
- Надяваме се. Все пак, не можем да сместим целия турнир в събота и неделя.  Шоуто си струва. Цените на билетите – от 8, 15 и 20 лева – са достъпни, ако ги сравните с билетите за кино, театър, опера. Турнирът също е естетическо зрелище от високо ниво. А за тази сума феновете получават поне три мача. Сигурен съм, че за двубоите на Цветана Пиронкова залата ще бъде пълна. Неслучайно нашето изискване беше те да започват от 18,15 ч. Тогава хората ще са свършили работа и ще имат време да се придвижат до “Арена Армеец”.

Мара Калчева

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини