Бердих гледа уверено към Лондон след триумф в Швеция



21-10-2012 21:20 | Станко Димов

Чехът Томаш Бердих направи решителна крачка към участие в заключителния за сезона „Мастърс”, който ще събере 8-те най-добри през годината в лондонската зала О2.

„Участие в Лондон е сред основните ми цели всеки сезон”, коментира Бердих. „Трябва да играеш добре през целия сезон, за да завършиш сред първите 8 в света. За мен ще бъде много специално, ако го направя за трета поредна година. Надявам се да се представя добре и за родината ми във финала за Купа „Дейвис” срещу Испания”, коментира още чехът.

Бердих триумфира на турнира в Стокхолм, като на финала победи водача в схемата Жо-Вилфред Цонга с 4:6, 6:4, 6:4 след два часа и половина игра.

Любопитното е, че последният представител на Чехия, който е печелил титлата в Стокхолм бе Иван Лендъл (1989). Освен това в неделя за първи път от 21 години насам на финала в Швеция спорят №1 и №2 в схемата.

Титлата е 8-а в кариерата на Бердих от 16 изиграни финала, както и негова втора за сезона. Той получи чек за близо 90 000 евро и 250 точки за годишната ранглиста на АТР.

Финалистът Цонга пък ще трябва да се задоволи с малко повече от 45 000 евро и 150 точки.

„Щастлив съм, че спечелих втора титла за сезона. Във втория сет изоставах с 2:4, но запазих спокойствие и концентрация в играта си. Когато играеш срещу Цонга трябва да не губиш вяра в нито един момент. Направих сериозен обрат в мача, което прави успехът ми тук още по-специален”, коментира още Бердих.

„Чувствам се зле, защото имах своите шансове да спечеля трофея”, сподели от своя страна Цонга. „Мисля, че изиграхме страхотен мач, а Томаш заслужава поздравления, защото се представи невероятно. Опитах се да покажа най-доброто от себе си. Опитвам се да се класирам за Лондон. Това все още не е станало, така че имам нужда да спечеля още точки”, каза още французинът.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини