Любичич влезе в историята, след като шокира и Родик (видео)



22-03-2010 03:00 | Николай Драгиев

Хърватинът Иван Любичич стори невъзможното наглед и спечели втория най-голям турнир при мъжете от началото на годината. Той триумфира в Индиън Уелс, побеждавайки за 1 седмица трима играчи от топ 10 - Новак Джокович, Рафаел Надал и Анди Родик. Това е и най-ценниият трофей в кариерата за 31-годишния ветеран, тъй като е постигнат в серията "Мастърс 1000", нещо което му убягва на 3 пъти в кариерата. Във финалния двубой в Калифорния, пред 15 000 души той победи местния любимец Анди Родик с два тайбрека - 7:6, 7:6.

Перфектно-сервиращият Любибич изстреля 20 аса и още 42 уинъра, за да стигне до успеха след 127 минути игра. Родик успя да спаси три мачбола, но с нов гръмотевичен сервис Иван прати мача в историята си хвърли в обятията на съпругата и щаба си по трибуните.

"Беше фантастична седмица. Наистина съм безкрайно щастлив. Малко хора вярваха, че мога да постигна подобно нещо. Поздравявам и Родик, на когото пожелавам да спечели някой турнир от Шлема. Догодина, ако съм здрав ме очаквайте да дойда да защитавам отличието си," закани си Любичич.

Хърватинът изигра изключително интелигентно двубоя, воден от невероятния си сервис. Той умело миксираше играта си, използваше доста къси топки, а на мрежата бе убедителен в повечето случаи.

В началото на срещата и двамата срещнаха дефицит от 0-40, но го преодоляха, което се оказа ключово за изхода на двубоя. В него така и не се стигна до нито един пробив и всичко бе решено в два тайбрека. В първия Любичич бързо взе нещата в свои ръце и приключи със 7:3 точки. Във втория сет Родик имаше 2 точки за пробив, но не се възползва и двамата пак го докараха до дълъг гейм. Любичич взе 2 минипробива, което му даде 4 мачбола. Родик спаси 3, но при последния сервисът отново направи разликата - 7:5 точки и титла.

С победата си ветеранът влезе в списъците с рекорди. Той стана едва третият играч извън топ 20, който взима надпревара от "Мастърс 1000". С 10-ата титла в кариерата си Любичич отново нахлува в топ 20. Той е и сред малкото играчи над 30 години, който печели толкова престижен турнир, след Агаси през 2004 г. в Синсинати. "Искам да завърша в топ 10. Ще бъде трудно, има много млади момчета и нищо не се знае. Ще пробвам, пък ще видим какво ще стане," заяви с усмивка шампионът.

В типичния си стил, Анди Родик отново завърши духовито своето изказване към своя съперник: "Незнам колко е вярно, че ще се отказваш, така чух в съблекалнята. Ако това е вярно, то ние ще загубим голям играч. Не съм много щастлив да те видя днес тук, но като цяло те харесвам много."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини