Революция! Тенис с две ракети - вижте как



15-10-2012 13:39 | Мара Калчева

Ако видите как Валерий Александров играе тенис, ще си кажете „Какъв ексцентрик!”. Той държи по една ракета във всяка ръка, прави крачка вляво – отиграва с левачката, после вдясно – с дясната ръка. Кореспондентът на „Советский спорт” Игор Зетилов се престраши да играе срещу изобретателя на новия „интелектуален тенис”.

Валерий Вавилович Александров тренира на корта в санаториум близо до руската столица Москва. Той е прехвърлил 60 години и накуцва с десния крак.

Имате ли нещо против да играя с две ракети?, пита пенсионерът.

Преценявам, че лявата му ръка ще бъде слабото звено в двубоя и се съгласявам.
Но на корта се чувствам като абсолютен новак.  Струва ми се, че удрям силно и точно от дъното на корта. Изглежда, че се получава по-добре от обикновено.

Но всички топки се връщат така бързо и е почти невъзможно да ги стигна. „А аз още не излизам на мрежата, - смее се пенсионерът. – Тогава изобщо не можете да хванете топка!”

Сядаме да си починем и разговаряме.

 

-    Участвах веднъж на ветерански турнир в категория над 60 години. Събраха се бивши звезди на руския тенис. Платих си таксата участие и попитах дали като инвалид бих могъл да играя с две ракети едновременно. Организаторите не възразиха. „Ако искаш, играй и с три ракети!”, ми казаха те. Но веднага победих един от поставените в схемата. Вечерта – още един. На следващия ден всички скочиха срещу мен. И тогава ми забраниха да играя по моя си начин. Наложи се да се оттегля от състезанието.

 

- А какво казва правилникът на тениса за двуракетната игра?

-    В правилника не пише нищо за този метод. А което не е забранено, следователно е разрешено. Такава е юридическата логика. Но щом обявих и показах своя начин на игра, веднага се появиха специални допълнения в правилника, според които категорично се забранява играта с две ракети. В този момент разбрах, че съм на верния път. Създадох Федерация по интелектуален тенис и патентовах новата игра.

- Съветвахте ли се със специалисти?


-    За първи път споделих идеята си през 1998 г. на турнира за Купата на Кремъл в Москва. Събраха се водещи руски треньори. Попитах уважаемият Семьон Павлович Белиц-Гейман дали може да се играе с две ракети. Той отсече веднага – не, така никой не играе! Но нима това е аргумент? Пишете във вашите книжки, че трябва да се гледа топката, докато тя не удари ракетата. А аз въобще не гледам топката. Тогава взех три топки и започнах да ги хвърлям срещу информационното табло, да жонглирам. А през това време успях и да прочета какво е написано на обявите! Семьон Павлович се почеса по врата, за да ми каже, че такова чудо вижда за първи път. После си тръгна без коментар.


-    Какво е принципно новото във вашата теория на тениса?


-    Сегашният класически тенис е игра от 19-и век. Той е отживелица на миналото. Моят тенис с две ракети е игра на 21-и век. В него е бъдещето. Ще ви дам чудесно сравнение. Поставете реактивен двигател на картонен аероплан от по-миналия век и дайте на летеца стара техника за пилотиране. Какво ще се получи? Да, всичко ще се разпадне за секунди. Същото е, ако изправиш срещу индианец с копие и стрели морски пехотинец с автомат. Не е нужно да отгатвам на кой от двамата ще заложите. Умението да владееш виртуозно ракета с всяка ръка води до това, че в работата на корта се включват и двете полукълба на човешкия мозък – двата биокомпютъра, а не единият, както е при традиционния тенисист с „една ръка”. Ето защо моят вид спорт се нарича интелектуален тенис.


-    Вашите ракети се различават от класическите. Но не мога да разбера с какво.


-    Моята техника е съвсем нова. Затова и преработвам ръкохватката на всяка ракета. В стария тенис обикновено печели този, който прави по-малко непредизвикани грешки. Моите ракети и новата техника намаляват тези грешки четири пъти минимум. Ще ви покажа.
 
Отново започваме да си прехвърляме топката над мрежата. Валерий Вилович ме научи на новата техника на удряне от ляво само за 20 минути! Разбира се, с неговата усъвършенствана ракета.
  
-    Вашето ноу-хау би трябвало да се харчи като топъл хляб!


-    Да, мога да ви науча за шест месеца на това, което мнозина усвояват за няколко години.  В последно време престанах да давам платени уроци по традиционния тенис – не виждам никакъв смисъл. Искам да намеря хора, които свободно да си служат и с лявата, и с дясната ръка. Да ги науча и да помогна на руския тенис да си върне лидерската роля.

 Само тогава спонсорите ще застанат на опашка пред мен. Неотдавна от разработките ми се поинтересуваха китайци. Отказах им, като се правех, че не разбирам езика. От дън душа се надявам, че ще намеря признание в Русия. Мечтая да си създам собствена школа. Нашите тенисисти са най-добрите в света. Само трябва да си променят техниката.

Впрочем, аз тренирам не само здрави хора, но и инвалиди на колички. Някои от тях биха могли да участват на Параолимпийски игри. Само за това се научих да играя, докато седя в инвалидна количка. Мога по всяко време да направя мастърски клас и на здрави, и на хора с ограничени физически възможности.

 

Игор Зетилов "Советский спорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини