Джокович детронира Мъри след изумителен мач



14-10-2012 15:05 | Станко Димов

Новак Джокович е новият шампион на турнира от „Мастърс 1000” сериите в Шанхай. Във финала сърбинът постигна изключителна победа над първенеца от последните два сезона Анди Мъри с 5:7, 7:6 (11), 6:3 в двубой, който продължи 3 часа и 21 минути!

Мъри има за какво да съжалява, тъй като в тайбрека на втория сет, който продължи цели 22 минути, пропусна 4 мачбола. Шотландецът пропиля мачбол и при 5:4 във втория сет. В третата част пък Джокович бе видимо по-свеж физически и след два осъществени пробива си гарантира титлата в Шанхай.

Благодарение на триумфа сърбинът напуска Азия с шампионски дубъл, след като преди няколко дни спечели и титлата от турнира в Пекин (АТР 500). От Шанхай пък Ноле ще добави 1000 точки за ранглистата и ще се доближи опасно близо до Роджър Федерер, който от своя страна до края на сезона почти няма право на грешка, ако иска да остане на върха в ранглистата.

Освен това Джокович успя да вземе частичен реванш от Анди Мъри за загубата на финала на US Open преди няколко седмици, когато двамата изиграха нов фамозен двубой. За шотландеца това е първа загуба в Шанхай, където той има 2 титли – през 2010 и 2011.

Първият сет започна перфектно за Джокович, който проби опонента си на 40 във втория гейм, а преди това си взе подаването. Ноле стигна до преднина от 2:0 гейма, след това обаче Мъри върна пробива и си взе подаването, и изравни резултата. Британецът стигна до още един пробив, този път в 5-ия гейм, но Джокович веднага го върна. Така равенсвото се запази при 3:3.

Двамата си размениха по още един пробив, съответно в 7-ия и 8-ия гейм. Ноле все пак взе предимство с 5:4, след като си взе подаването. Мъри обаче изравни, а след това стигна до пробив, за да поведе с 6:5. След това взе подаването си и стигна до сет преднина.

Вторият сет бе изключително драматичен. Мъри първи проби и се виждаше сигурен победител, след като сервираше за мача при 5:4. Шотландецът стигна и до мачбол, но Ноле показа изключителна игра и съумя да върне пробива в последния възможен момент и остана в мача. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където отново Мъри се виждаше близо до трофея.

Шампионът от US Open поведе с 6:4 точки и получи нови два мачбола. Страхотен форхенд на сърбина и непредизвикана грешка на Мъри обаче направиха резултата 6:6 точки. Пълна драма.

Малко по-късно, при 8:7 и 10:9 Мъри отново бе само на точка от крайния успех, който обаче така и не дойде. Джокович не се предаваше и намери начин да обърне развоя в своя полза – 13:11 точки. Изключителен тайбрек, който продължи 22 минути!

В решителния трети сет Мъри се държеше равностойно до 3:3, след което сдаде трофея. Шотландецът отпадна и физически, като в последните точки едвам стъпваше по корта без да падне.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини