Защо Бърнард Томич не спира да прави глупости



10-10-2012 16:57 | Мара Калчева

Спокойният ход на турнира от „Мастърс 1000” сериите в Шанхай беше нарушен от Бърнард Томич. Младият австралиец за пореден път си призна, че не се е вложил максимално в играта. Коментаторът от британския портал The Tennis Space, Саймън Кембърс, намери думи за защита на талантливия млад играч.

 

Тази седмица Бърнард Томич отново се „изцепи” с необмислено изказване – че не се е вложил на 100% в мача срещу Флориан Майер на турнира „Мастърс 1000” в Шанхай. Този път коментарът на Бърнард предизвика недоумение в света на професионалния тенис, а също и колективна въздишка на отчаяние у чиновниците от Австралийската тенис федерация.


Моралният кодекс за поведение на тенисистите предписва всеки играч да хвърля максимум усилия, за да спечели всеки мач. Ако тенисистът не се старае, то могат да го глобят със 10 хиляди долара за всяко нарушение, а също и да му отнемат точки по време на самия мач.


Това правило е създадено не само за борбата с договорените мачове, но и за да поддържа единството в този спорт.


Без съмнение е лошо тенисистите да твърдят нещо подобно. Но в конкретната ситуация не трябва веднага да обвиняваме Томич. Знае се за обтегнатите му отношения с австралийската преса, която е готова да разпъне играча на кръст за всякакви грешки, дори те са да допуснати от бащата на Бърнард, който е и негов треньор.

Не трябва да се забравя, че Бърнард навърши едва 20 години този месец, а да се греши е присъщо на всички, особено на младите. Вярно е, че за доста кратко време Томич успя да направи немалко глупости. Но всеки човек, който разбира от тенис, знае, че има дни, в които състезателят не е на себе си – губи мач, който при нормални обстоятелства би спечелил спокойно.


Има разлика между ситуация, при която тенисистът се старае, но не може да спечели, и друга, при която той просто се отпуска, дава на съперника няколко гейма, сет или мач – само от нежелание да играе. Лесно е да се критикува Томич за думите му в Шанхай, но бих поспорил. Главната грешка на Бърнард не е в признанието, че му липсва инициативност.


Преди месец на US Open австралиецът попадна под огъня на критиката, в това число и от страна на Джон МакЕнроу, за нежеланието му да се влага в мача срещу Анди Родик. МакЕнроу беше доста убедителен. После дойде и пресконференцията, на която Томич не чу докрай въпрос на един журналист и сърдито поиска да научи името му.

Трябва да отбележим, че не за първи път обвиняват Томич за нежелание да играе. През 2009 г. го глобиха след двубоя срещу Маринко Матошевич в Пърт. Този сезон пък зрителите на Уимбълдън освиркаха Бърнард, докато разбиваше няколко ракети в корта. След този случай австралиецът даде пресконференция, на която призна, че недостатъчно усърдно е работил в последните два месеца.

Странно, че това признание прозвуча тъкмо два месеца след като Томич ми каза в интервю, че прогресът му през първата половина на сезона се дължи на упорита работа извън корта. Когато започна Уимбълдън състезателят се намираше на рекордното за него 27-о място в световната ранглиста. Тази седмица той се свлече до 43-а позиция.


Ясно е, че за Томич нещата не се развиват по най-добрия начин. Неговите шанхайски обяснения означават, че той не си вярва. Той не знае какво да направи по-нататък, за да накара света да повярва в собствения му огромен талант.


„Сезонът е много дълъг, участвах в десетки турнири и нямах достатъчно време за почивка. Това се отрази на моето представяне в последните месеци. От юношеските години съм свикнал с психологическия натиск и напрежение, но даже не мога да си представя каква е пресата за играчите на самия връх”, споделя Бърнард.

В днешно време не е толкова лесно за младите тенисисти да пробият до върха. А още по-трудно за тях е да се справят с напрежението, което създава този пробив. Томич има изключителен талант, но явно има проблеми. Хубаво е, когато тенисистът е открит за пресата и говори, но понякога едно непредпазливо изпуснато изречение може да навреди на самия Бърнард.

Съвсем не всеки може да говори като Роджър Федерер с неговото безупречно поведение пред микрофона. Томич може и да няма висок коефициент на интелигентност, но той е много талантлив тенисист, който притежава всички шансове да реализира потенциала си в близките години.


Това лято австралиецът изгуби шест пъти в първи кръг на различни турнири, а в мачовете срещу играчи от Топ 20 не спечели дори един сет. Затова Томич мисли за нов треньор и най-добрият му ход ще е да позвъни на Лари Стефанки. Американският специалист е свободен. При това има колосален опит и знае по какъв начин да помогне на момчета като Томич. Вярвам, че с времето Бърнард непременно ще покаже своята най-добра страна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини