Женският Голям шлем – хит парад 2012



28-09-2012 12:22 | Мара Калчева

Сезонът в женските турнири от Големия шлем се оказа много по-интересен от този при мъжете...


Главна героиня: Серина Уилямс


Какво можем да кажем за тенисистката, която на 30 години печели две титли от Големия шлем, а в промеждутъка от време между тях става олимпийска шампионка, макар че това не касае големите турнирите. Можем само да се възхищаваме на упоритостта на Серина, на нейната силна воля, физическа мощ и невероятна игра, която видяхме в последните два топ турнира на годината. Да прегазиш главните си съпернички, тези, които са над тебе в световната ранглиста – безценно, както се казва в една реклама.

 

 

 

Неслучайно Крис Евърт казва съвсем сериозно, че в близките години Серина може да вземе 18 мейджър титли и да догони Навратилова. Кой знае? Вероятно само Серина.

Алтернатива: Виктория Азаренка, Мария Шарапова


Голямото разочарование: Каролина Вожняцки

На първия за сезона турнир от Големия шлем датчанката беше ве още първа ракета в света. На Australian Open Каролина се добра до четвъртфинал и това й коства лидерството в ранглистата на WTA. Кой можеше да предположи тогава, че този четвъртфинал ще си остане най-доброто й постижение в мейджърите за 2012 г.? Третият кръг на „Ролан Гарос” и поражението на старта на Уимбълдън и на US Open – Вожняцки не познаваше толкова обезкуражаващо начало в кариерата си. Поне тази Каролина, която преди година разчиташе на победа в един от главните турнири на сезона.


 

 

Чак след края на US Open Вожняцки успя да вземе първата си титла от WTA турнир през 2012 година. На фона на предишните сезони това изглежда, меко казано, несериозно. Пък и статута на тенисистката вън от Топ 10 е малко непривичен за Каролина.

Алтернатива: Вера Звонарьова


Голямата сензация: загубата на Серина Уилямс от Виржин Разано в първи кръг на "Ролан Гарос"


Разбира се, американската тенисистка никога не се е смятала за суперспециалистка на клей. Въпреки това на нейните постижения на парижките кортове може много от съперничките й да завиждат. Серина е печелила „Ролан Гарос”, макар и само веднъж. Но всеки по собствената си мяра.

Но мачът срещу Виржин Разано, която не може да се свести от психичната травма след смъртта на годеника й – това беше невероятно. Затова и тенисът е велик, защото във всеки мач на всяка настилка достатъчно тренираният играч може да се справи даже с лидерите в рейтинга. Най-интересното в случая е, че за Уилямс тази загуба беше от полза. В останалите турнири тя игра пределно концентрирана и не позволи повече никакви волности от съперничките. 

Алтернатива: загубата на Серина Уилямс от Екатерина Макарова в четвърти кръг на Australian Open


Най-добрите мачове


Ким Клайстерс – Ли На  4:6, 7:6(6), 6:4. Australian Open, четвърти кръг

Повторението от финала на Australian Open 2011 се получи фантастично. Двете вече достатъчно опитни тенисистки се бориха „на живот и смърт”, като подариха на феновете достойно зрелище.


 Доминика Цибулкова - Виктория Азаренка, 6:2, 7:6(4). "Ролан Гарос", четвърти кръг

Точно на този мач беше сложен края на есенната приказка на Виктория Азаренка. Приказка, в която беларускинята показваше тенис на предела на възможностите и вече мечтаеше за Голям шлем. Като загуби първия сет Вика като че включи на режим „божествено вдъхновение” във втория сет. Но късметът в този ден беше на страната на голямата словачка Доминика Цибулкова.


Серина Уилямс - Виктория Азаренка, 6:3, 7:6(6). Уимбълдън, полуфинал

Ако в науката съществува понятието „идеален газ”, то в тениса след този мач е време да се въведе термина „идеална игра при собствен сервис”. Серена беше просто безпогрешна. Тя устрои на съперничката невероятна бомбардировка. Да не си срещу Уилямс в такъв ден с подобен сервис.


Виктория Азаренка - Саманта Стосър, 6:1, 4:6. 7:6(5). US Open, четвъртфинал

Ако великата Лени Рифенщал беше поживяла още десет години, можеше да заснеме по този мач римейк на собствения си филм „Триумфът на волята”. След първи сет изглеждаше, че може да отпишем действащата шампионка на US Open. Саманта обаче не просто се върна в мача, но имаше и всички шансове за победата. Най-драматичният мейджър мач през 2012 година, ако не беше финалът на същия турнир.


Серина Уилямс - Виктория Азаренка, 6:2, 2:6, 7:5. US Open, финал

Това е финалът, в който световната №1 деюре се доказа на първата ракета в света дефакто, че короната се намира в достойни ръце. Азаренка можеше и да спечели, но тогава сезонът на Големия шлем нямаше да получи такъв епичен финал.


Крилата фраза

"Изглежда птиците пеят толкова силно, колкото Азаренка и Шарапова” (тв коментаторът  Крис Фаулър за финалния мач на Australian Open)


Най-красивият игрови момент

Това не е просто момент, защото представлява цял двубой. „Златният сет” на Ярослава Шведова в мача срещу Сара Ерани на Уимбълдън е достоен за възхищение. Рядко се среща тенисистка да не пуска на съперничката дори една точица за цял сет.


 Олег Тарасенко

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини