Мъжкият Голям шлем – хит парад 2012 г.



27-09-2012 21:01 | Мара Калчева

Вече отшумяха битките на US Open, следователно може да направим равносметка на четирите турнира от Големия шлем за 2012 г.


Главен герой: Новак Джокович


Така се случи, че всеки тенисист от голямата четворка спечели по един мейджър турнир, а Новак Джокович, Рафаел Надал и Анди Мъри пробиха и до финали в другите надпревари от Големия шлем. Роджър Федерер спечели своя седемнадесети такъв турнир, Надал за невероятен седми път победи на „Ролан Гарос”, а Анди Мъри разруши собствения си имидж на голям тенисист, на който не му върви. Баналната аритметика обаче показва преимущество на Джокович.


Новак не направи никакви исторически постижения, макар че в Париж беше много близо до незабравим The Novak Slam. Но не трябва да забравяме, че за всеки тенисист от всяка епоха и сезон, когато към титла прибави два финала и един полуфинал, сезонът се счита за супер успешен. Главният проблем на Джокович е, че този сезон идва след невероятната за него 2011 г. На този фон успехите на сърбина леко тъмнеят. Той загуби и лидерската си позиция в ранглистата. Но ако гледаме сезон 2012 без връзка с миналия, постиженията на Новак впечатляват, както и неговата игра.


Алтернатива: Роджър Федерер, Рафаел Надал, Анди Мъри


Голямото разочарование: Хуан Мартин дел Потро


Да, този път Анди Мъри няма да е в обичайната си номинация на голямо разочарование. Затова пък аржентинският исполин си я заслужи. Несъмнено три четвъртфинала и едно влизане в четвърти кръг е яко представяне за всеки играч от Топ 10. За всеки, освен за Голямата четворка и за ...Дел Потро.

Не трябва да забравяме, че преди три години Хуан Мартин се смяташе за реален претендент в борбата за първото място в ранглистата. Тежката травма се отрази на неговата игра, но все пак от тогава изтече не малко време.

За мнозина сезон 2011 беше преходен и уж в 2012 аржентинецът трябваше да се върне в борбата за големите титли. Но тъкмо в тази битка Дел Потро не преуспя. Само в един от своите последни мачове от Големия шлем аржентинецът беше на косъм от победата – но не можа да доубие Федерер, след като водеше с 2-0 сета на „Ролан Гарос”.

И съвсем неуместно го сполетя нова травма. Следващият сезон трябва да покаже дали 2012 г. е просто поредната еволюционна крачка в играта на Дел Потро, или гигантът от Тандил ще се превърне в увеличено копие на Давид Ферер – страшилище за по-слабите и почти безпомощен пред най-силните.


Алтернатива: Бърнард Томич


Голямата сензация: загубата на Рафаел Надал от чеха Лукаш Росол във втори кръг на Уимбълдън


Сега всички знаят, че когато Рафа излезе на централния корт срещу Лукаш Росол от няколко месеца се бореше със собствените колена. А тогава, в края на юни, страховитият испанец, който като че ли бе преодолял завинаги „комплекса Джокович”, падна от стотния тенисист. Това беше невероятна сензация.

Разбира се, скромният чех показа най-добрата игра на живота си, демонстрирайки забележително майсторство и късмет. Но сега при гледане на мача се питаме – ами ако Рафа беше напълно здрав?


Алтернатива
: поражението на Роджър Федерер от Томаш Бердих в четвъртфинала на US Open


Най-хубавите мачове


Новак ДжоковичАнди Мъри 6:3, 3:6, 6:7(4), 6:1, 7:5. Australian Open, полуфинал


видео

Това е първият мач от годината, в който Мъри беше близо до своята мечта. Британецът показа великолепен тенис, но за триумфа беше още рано. Началото на сезона си оставаше времето на Джокович.


Новак Джокович - Рафаел Надал 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5. Australian Open, финал

видео

Ако в близките месеци не се изиграе нещо по-монументално и епично, то това е най-хубавия мач на сезона и един от най-добрите в най-новата история на тениса. Величествена битка, в която, погледнато мащабно, победиха и двамата съперника, макар че купата отиде при Новак.


Новак Джокович - Жо-Вилфред Цонга 6:1, 5:7, 5:7, 7:6(6), 6:1. "Ролан Гарос", четвъртфинал

видео

Сръбският тенисист за пореден път доказа, че в критични ситуации действа изумително. Зад гърба на Цонга бяха няколко мачбола, зад него стоеше и цяла Франция. А Новак разчиташе само на невероятното си майсторство. Краят на четвърти сет е поредното доказателство за величието на духа на Джокович.


Анди Мъри - Давид Ферер 6:7(5), 7:6(6), 6:4, 7:6(4). Уимбълдън, четвъртфинал

видео

Давид Ферер отново стоеше на ръба на голяма победа и отново не я достигна. Но този път „домашните стени” помогнаха на Мъри да продължи напред и да се бори за титлата. На този етап – неуспешно.


Анди Мъри - Новак Джокович 7:6(10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2

видео

Вероятно нивото на тениса в този мач не стигна това на великия финал на Australian Open. Но какъв драматизъм имаше в този двубой! Мъри, който се вкопчи в своята първа победа. Джокович, който съумя да върне два сета пасив. И все пак дългоочакваната титла отиде при Анди.


Крилата фраза
„Призовавам всички да се обърнат назад и да се убедят, че все пак бях невероятен.” Анди Родик след последния мач в своята кариера.


Най-добрият игрови момент

Анди Мъри срещу Микаел Лодра, Australian Open, трети рунд

Тези няколко разигравания не се нуждаят от коментар. Трябва само да ги погледаме и да се наслаждаваме на великолепната игра.

видео

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини