Статистика: Федерер №1 на сервис, Надал ненадминат при ретур



21-09-2012 13:43 | Станко Димов

Рафаел Надал, Роджър Федерер, Новак Джокович и Анди Мъри спечелиха последните 16 турнира от „Мастърс 1000” сериите. След като Мъри „разчупи леда” и спечели първата си титла от Големия шлем, то Топ 4 в мъжкия тенис държи в ръцете си 30 от последните 31 турнира от Шлема. Всеки от тях намира своя собствен начин да достига до успех, но е безспорно, че има два показателя, по които „Голямата четворка” се откроява над останалите.

СЕРВИСЪТ:

Въпреки, че е най-възрастният от Топ 4, 31-годишният Роджър Федерер продължава да доминира чрез началния си удар, в сравнение с тримата си преследвачи. Цифрите показват, че от началото на годината Федерер е спечели 91% от сервис-геймовете си, като по този показател поставя в малкия си джоб Рафа, Ноле и Мъри. Нещо повече, само двама тенисисти в света са с по-добър процент от Фед – бомбардировачите Милош Раонич и Джон Иснър, чиято игра е изцяло изградена и съсредоточена върху сервиса.
Само за справка – по спечелени сервис-геймове шампионът от US Open Анди Мъри е на 19-та позиция!

„Работата на сервиращия е малко като тази на питчъра в бейзбола. Хората са обсебени от скоростта, но добрият сервис е сплав от много други компоненти. Федерер е олицетворение точно на това”, коментира тенис анализаторът и бивш професионален играч Джъстин Гимелстоб.

„Умението да прикриеш намеренията си, точността, добре пласираната топка, разбира се комбинирано със скорост – всичко това трябва да съдържа перфектният сервис. Точно заради това Федерер е лидер по този показател, защото той изпълнява отлични всички тайни на началния удар”, сподели още Гимелстоб.

Сервисът е изключително важен и когато трябва да се спасяват точки за пробив. По този показател най-добър в Топ 4 е Рафаел Надал (71%), следван от Федерер (69%), Мъри (68%) и Джокович (67%).  



РЕТУРЪТ:
Ако Федерер е кралят на сервиса, то за такъв на ретура спокойно може да бъде провъзгласен Рафаел Надал. Испанецът води по няколко от важните показатели за ретур, като прави впечатление, че тук можем да говорим за „Топ 3”, тъй като Федерер значително изостава от Рафа, Новак и Мъри.

Забележите – когато става въпрос за спечелени точки след първи сервис, реализирани точки за пробив и спечелени гейма на ретур, Рафа Надал е №1 не само сред Топ 4, но и в света! Единственото „слабо” място на испанеца се оказват спечелените точки след втори сервис, където той е „едва” трети в света, след Анди Мъри и Новак Джокович. Тези тримата определено са кралете на ретура.



„Кой ще завърши сезона като №1? Този, който овладее най-добре инерцията. На пръв поглед в момента Джокович и Мъри са в най-добра форма, а и имат да защитават най-малко точки. Федерер обаче е най-добър от тази генерация, когато става въпрос за игра в зала”, анализира Гимелстоб.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини