Преди големия финал на US Open



10-09-2012 14:59 | Станко Димов

Двама добри познайници – Новак Джокович и Анди Мъри ще определят новия шампион на US Open. Финалният сблъсък започва тази вечер в 23:00 часа българско време и ще бъде предаван пряко по „Евроспорт”. Разбира се, линкове за гледане на шоуто онлайн ще може да намерите в Tennis24.bg в рубриката – Тенис на живо.

Това ще бъде двубой №15 между сърбина и шотландеца, като до момента Ноле води с 8:6 победи. Финалът тази вечер ще бъде първият случай след Уимбълдън 1995-а (Сампрас №2 и Бекер №3), когато за титлата ще спорят вторият и третият в основната схема. 

До момента Джокович и Мъри имат 2 двубоя на ниво Голям шлем – и двата в Австралия (2011 финал и 2012 полуфинал), като победител и в двата случая излизаше сърбинът.

Джокович, който е само 7 дни по-малък от Мъри, може да стане първият тенисист, който защитава титлата си от „Флашинг Медоуз” от 2008-ма година насам, когато за последно това стори Федерер. Освен това при победа тази вечер Ноле вече ще има 6 титли от Големия шлем, с което ще се изравни на 10-ото място в тази класация с легенди като Борис Бекер и Щефан Едберг.

Сърбинът е в серия от 27 поредни победи в турнири от Шлема, които се провеждат на твърда настилка. Последната загуба на Ноле на тази настилка в Шлема датира от US Open 2010 (финал, от Рафаел Надал).

Джокович вече изравни и друго постижение – само той и Федерер са достигали до полуфинал на всичките турнири от Шлема в две поредни години.

Анди Мъри пък преследва своята първа титла от Големия шлем. Британецът ще играе на финал за 5-ти път, като в първите 4 регистрира загуби.

Любопитното е, че първият финал на Мъри в Шлема, е точно на US Open (2008), когато бе прегазен от Федерер. Освен това шотландецът е спорил за титлата на Australian Open 2010 (загуба от Федерер), Australian Open 2011 (загуба от Джокович) и Уимбълдън 2012 (загуба от Федерер).

Роденият в Шотландия тенисист може да стане първия британец с титла от Шлема от вече далечната 1936-ма година (Фред Пери).

Както и да завърши финалът, Новак Джокович ще остане на второ място в ранглистата на ATP. Анди Мъри пък ще измести Рафаел Надал от третата позиция. Припомняме, че испанецът пропусна US Open заради контузия.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини